Marie Persson

Sametingets jämställdhetsprogram är förlegat och ska uppdateras

Marie Persson: Självklart ska Sametinget ha ett jämställdhetsprogram
1:56 min

I veckan har den politiskt tillsatta jämställdhetsgruppen haft möte i Kiruna för att revidera det mer än tio år gamla programmet och göra en ny version som ska antas av plenum under året.

Och det är ett viktigt arbete menar sametingsledamoten Marie Persson som sitter i arbetsgruppen.

- Självklart ska Sametinget ha ett jämställdhetsprogram, säger Marie Persson.

Mycket har hänt på jämställdhetsområdet sedan 2004 då det rådande jämställdhetsprogrammet antogs. Det har kommit nya rapporter och nya teorier som ska lyftas in. Också finns siffror och statistik och målsättningar i det gamla programmet som inte längre är aktuella. Nu vill arbetsgruppen få till ett uppdaterat jämställdhetsprogram med målsättningar som räcker över länge tid och som genomsyrar Sametingets arbete.

- Det har ju gjorts saker sedan 2004 som vi då måste ta reda på också delar och lyfta in, säger Marie Persson.

Varför ska man ha ett jämställdhetsprogram överhuvudtaget?

- Det är en jätteviktig fråga att ha ett jämställt samhälle som bygger på att människor ska ha lika rättigheter och möjligheter och leva och utvecklas i det samiska samhället, säger Marie Persson.

Men även om jämställdhetsprogrammet är från 2004 har Sametinget jobbat med frågorna i flera olika projekt. Under 2010 och 2011 hade man ett regeringsuppdrag att stärka de samiska kvinnornas delaktighet i samhällslivet. Och just nu pågår ett jämställdhetsintegreringsprojekt, där jämställdhetsperspektivet fram tills 2018 ska integreras i hela Sametingets verksamhet.

I slutet av mars ska Sametinget ha gjort färdigt en rapport till regeringen om hur det går med det arbetet. Och Marie Persson tycker att jämställdhetsprogrammet är viktigt.

- Det är någonting som alla kan ha glädje och nytta av om det är riktigt bra och användbart, då kan det vara användbart för samiska organisationer att titta på också, så man vet att man strävar åt samma håll. Och viktigt att Sametinget visar att man tar frågan på allvar, att man har bra mål, målsättningar och säger att man tycker att det är viktigt att människor ska ha lika möjligheter och rättigheter i det samiska samhället. Det säger sametingsledamoten Marie Persson i Landspartiet svenska samer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".