Josefina Lundgren Skerk, ledamot i Sametingets styrelse för Jakt- och Fiskesamerna. Foto: Olle Kejonen / SR Sameradion
Josefina Lundgren Skerk, ledamot i Sametingets styrelse för Jakt- och Fiskesamerna. Foto: Olle Kejonen / SR Sameradion
Ubmeje / Umeå

Sametingets språknämnd kallar Umeå kommun till möte

Josefina Lundgren Skerk: Det såg otroligt bekymmersamt ut
1:51 min

Sametingets språknämnd kritiserar Umeå kommun för samisk modersmålsundervisning. Nu har de kallat till möte med kommunen dit föräldrar har bjudits in.

- Främst på frågan av en förälder, som är väldigt bekymrat över situationen för samiska i Umeå. När vi tittade på det, så tyckte vi också att det såg otroligt bekymmersamt ut och ville därför ha ett möte med Umeå kommun, för att diskutera det här, säger Josefina Lundgren Skerk som är ordförande för Sametinget språknämnd

Situationen för de samiska språken är väldig dålig i Umeå kommun, samiska barn får för lite undervisning i sitt språk. Det är inte nog med några få timmar om man ska revitalisera ett språk, säger Josefina Lundgren Skerk.

Sametinget har gjort regeringen uppmärksam på detta säger Skerk, men som språknämndens ordförande har jag ansvar att främja de samiska språken, säger hon.

- Självklart när ett sådant här problem uppdagas, så ska jag eller språknämnden finnas där för att ha en dialog med politikerna och oss politiker i mellan för att skärpa upp det här, säger Josefina Lunfgren Skerk

Målet med mötet är att förbättra situationen och få politikerna att förstå hur viktigt samisk undervisning är på förskolan och grundskolan för samiska barn.

- Reformen handlar inte om att köpa in muggar med samisk text på, eller flagga med den samiska flaggan, utan det här handlar om att samiska barn har rätt att få förskolan helt eller delvis på samiska. Det ska de själva styra, det är inte kommunens ekonomi eller något annat, det här er en individuell rättighet som barnen har, säger Josefina Lundgren Skerk.

Moa Brydsten är ordförande i grundskolenämnden i Umeå kommun och hon säger att situationen är förbättrad sedan brevet från språknämnden och säger att de vill komma på mötet.

- Jag hoppas att vi kan vara konstruktiva och gemensamt komma fram till saker som är positivt för de här barnen, säger Moa Brydsten på Umeå kommun.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".