Vägblockad under Idle no more-demonstrationerna 2013 i Kanada.  Foto: Fred Chartrand/ AP/TT
En vägblockad under Idle no more-demonstrationerna 2013 i Kanada. Foto: Fred Chartrand/ AP/TT
Kanada

Urfolksgrupp planerar protestaktioner i Kanada

Imorgon planeras en nationell protest av urfolk i Kanada genom protestaktionen "Shut down Canada". Det planeras väg-, tågtrafik- och hamnblockader. Detta för att uppmärksamma arresteringen av urfolk, resursutvinning samt morden och försvinnandena av över 2000 urfolkskvinnor.

Enligt nyhetssajten Toronto Sun ska First nation-medlemmar ha uppmanat människor att inte shoppa, jobba eller skicka barn till skolan. Detta för att visa politikerna att de menar allvar och för att urfolkssituationen ska bli bättre.

I närheten av Sarina som ligger i Ontario har medlemmar planerat att bromsa in trafiken och berätta för bilisterna om de saknade och mördade urfolkskvinnorna. På lokala protestinbjudningar på facebook har över hundra människor anmält sig till att ansluta och på nationella facebooksidan har över 6500 personer tackat ja skriver Toronto Sun.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".