1 av 2
Per Jonas Partapuoli, Matti Berg och Karl-Petter Torwaldsson i samspråk efter skoterturen. Foto: Thommy Johansson/SVT Nordnytt
2 av 2
Per Jonas Partapuoli, Matti Berg och Karl-Petter Torwaldsson i samspråk efter skoterturen. Foto: Thommy Johansson/SVT Nordnytt
Sámediggi/Sametinget

LO-basen på besök i Sápmi

LO:s förbundsordförande Karl-Petter Torwaldsson är på besök i Sápmi för att lära sig mer om de samiska näringarna. 

LO-basen har varit ute på skotertur i området öster om Kebnekaise där flera olika gruvföretag har undersökningstillstånd. 

- En del utav gruvetableringarna som har varit de sista tio åren, får man väl säga, ganska oseriösa etableringar och där tycker jag att Bergsstaten, staten och alla som är med att fatta beslut, verkligen ska fundera över, när man har gjort prospekteringen, när man vill börja bryta, där måste ju prövning göras av de här bolagens seriösitet, säger Karl-Petter Torwaldsson.

LO-basen är inbjuden av Sametinget för att lära sig mer om de samiska näringarna och med egna ögon se området där det finns gruvetableringsplaner.

Landsorganisationen (LO) är en sammanslutning av fackliga arbetstagarorganisationer i Sverige, bildad 1898 och har drygt 1,5 miljoner medlemmar fördelade på 14 fackförbund.

Sametingets styrelseordförande har förhoppningar om att denna träff med LO-basen kan utmynna i att samiska frågor och intressen lyfts upp i ljuset. 

- Klart LO är ju en maktfaktor i Sverige, det kommer man inte ifrån. Att få dem att se de problem och det som innebär med exploateringar, hoppas vi och tror att de ska få större förståelse och även ska innebära på sikt att vi ska kunna vara med och påverka i högre grad, menar Håkan Jonsson.

Efter att ha varit i Sápmi två dagar och fått lära sig mer om samernas villkor vid markexploateringar säger Karl-Petter Torwaldsson:

- Det är ju så med gruvnäringen att det är en viktig näring för Sverige. Men det måste naturligtvis vägas mot andra intressen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".