Sametingets plenum. Foto: Stefan Karlsson/SVT Sápm
Sametingets plenum. Foto: Stefan Karlsson/SVT Sápm
Sámediggi/Sametinget

Oklart vem som blir Sametingets vice styrelseordförande

Nästa vecka är det Sametings plenum i Sundsvall och då ska det bland annat beslutas om en ny vice styrelseordförande. Alla ledamöter är eniga om att det måste till en ny viceordförande, men vem – det är oklart.

Sen i höstas då dåvarande vice ordföranden Ol-Johán Sikku, Min Geaidnu avsade sig sina förtroendeuppdrag efter att Min Geaidnus partistyrelse lämnat misstroende mot honom, så har Sametingets styrelse varit utan vice ordförande.

Nästa vecka är det Sametingsplenum och i samband med det, ska det bland annat beslutas om vem som ska bli vice ordförande. Sametingets styrelseordförande Håkan Jonsson säger att det är viktigt att få till en vice ordförande.

- Det här ju något som vi får diskutera på både plenum och mellan partierna. Jag ser inte att det viktigaste vilken partitillhörighet, det viktigaste är att vi får en vice ordförande som är kompetent. Helst ser jag att det är en kvinna, då jag är en man, men som sagt den personen måste ha möjlighet att vara vice ordförande, säger Håkan Jonsson.

Sara Larsson, en av Min Geaidnus två vicevägvisare säger att partiet givetvis vill ha den posten som viceordförande, men att ingen från partiet har meddelat att de vill ha den.

- Vi kommer att diskutera frågan under helgen, säger Larsson.

Vuovdega, Guovssonásti och Samelandspartiet säger att det självklart behövs en vice ordförande. Men vem det blir är inte den viktigaste frågan, utan den ekonomiska biten.

- Jag tycker det är oekonomiskt och praktiskt dåligt att heltidsarvodera vice ordförande. Vi har sett att det inte gett något effekt. Posten måste ha en arbetsuppgift, inte bara vara viceordförande, säger Vuovdegas Jan Rannerud.

Samelandspartiets Ingrid Inga säger att det ska vara som förut, att vice ordförande ska hoppa in för ordföranden, då denne inte kan.

- Jag är inte överens med majoriteten i Sametinget att det ska vara ett arvode för posten som vice ordförande. Budgeten ska upp på plenum och jag gissar att vice ordförande-arvodet kommer att tas upp då, säger Ingrid Inga, Samelandspartiet.

Styrelseledamot Josefina Lundgren Skerk, Jakt- och fiskesamerna menar att det är uppenbart att Sametinget behöver fler heltidsarvoderade politiker.

- Det måste vara någon som har tid och kapacitet att arbeta minst 60% och som kan arbeta tillsammans med styrelseordförande för att nå framåt. Men vem det blir behöver nog alla partier diskutera både internt och sinsemellan. Det vore lämpligt med en kvinna, eftersom jämställdheten på Sametinget är så eftersatt, säger Lundgren Skerk som inte är intresserad av posten som vice ordförande. ​

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".