Annika Josbrant
Annika Josbrant

Luleå kommun kan inte satsa på alla minoritetsspråk samtidigt

Josbrant: Ser ingen ambition till att dom ska bli samisk förvaltningskommun
1:12 min

Sametinget språknämnd hade bjudit in Luleå kommuns politiker till ett möte, för att få kommunen att bli samiskt förvaltningskommun.

Annika Josbrant företräder Luleå och Boden sameförening och hon tycker att kommunen är för lite offensiv i frågan:

- Man kanske är lite defensiv, för att man vet att det kanske något man borde göra, men man är lite rädd att ta tag i det nu, kanske av orsaker att man tror man inte fixar det eller vad det kan handla om, säger Annika Josbrant.

Josefina Lundgren Skerk är ordförande för Sametingets språknämnd och det var hon som hade tagit initiativet till mötet. Syfte med möte var att informera och påverka kommunen, så att dom blir samisk förvaltningskommun. Kommunalrådet Yvonne Ståhlnacke och företrädare för alla partier var på möte. Annika Josbrant tycker det kom fram lite nytt på möte, men hon tror mötet var nyttig.

- Att lite nya tankar planterades, men fortfarande ser vi inte någon ambition till att dom ska bli samisk förvaltningskommun just nu, säger Annika Josbrant.

Kommunalrådet Yvonne Ståhlnacke tycker också att mötet var positiv och informativ, men hon upprepar att kommunen inte kan satsa på alla språk samtidig.

- Men ambitionen är väldig tydlig, kommunen vill bli förvaltningsområde för dom tre minoritetsspråk som finns i Norrbotten, säger Yvonne Ståhlnacke.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".