Demonstrant släpas av polis i Kallak. Foto: Henrik Blind
1 av 2
Gruvplanerna i Gállok har väckt hård debatt. Sommaren 2013 försökte aktivister blockera vägen för gruvbolaget för att förhindra provbrytning. Foto (arkiv): Privat
Matti Berg, ordförande i Girjas sameby. Foto: Máret Steinfjell/ SVT Sápmi
2 av 2
Matti Berg, ordförande i Girjas sameby och sametingsledamot för Samelandspartiet. Foto: Máret Steinfjell/ SVT Sápmi
Jåhkåmåhkke

Gruvbrytning i Gállok blir fråga för regeringen

Matti Berg: Det var inte oväntat
1:10 min

Bergsstaten lämnar nu över till regeringen att fatta beslut om huruvida Jokkmokk Iron Mines AB ska få tillstånd till gruvbrytning i Gállok.

 – Det var inte alls oväntat, det har ju legat i luften att det skulle bli en regeringsfråga, säger Matti Berg.

Redan i höstas när länsstyrelsen sade nej till gruvbrytning i Gállok så förutspådde SVT Västerbottensnytts expert på gruvbrytningsfrågor, Arne Müller att frågan skulle komma att hamna på regeringens bord, eftersom Bergsstaten enligt Müller inte kan köra över länsstyrelsen och säga ja till gruvbrytning i en sådan här fråga. 

Det var i oktober som länsstyrelsen i Norrbotten sade nej till gruvbrytning i Gállok. Framförallt var det oklarheter kring hur järnmalmen ska fraktas bort från den tänkta gruvan som låg bakom länsstyrelsens beslut.

Landshövding Sven-Erik Österberg förklarade i en intervju att man inte kan utesluta oåterkalleliga effekter på området och rennäringen, oavsett vilket av bolagets fraktalternativ man tittar på.

- Man ska ju bryta väg eller järnväg ett antal mil genom obruten mark för att komma fram. Vilka följder detta får kan vara oåterkalleligt och i och med att man inte har redogjort klart på vilket sätt det ska gå till så kan vi inte ta ställning till det i det här fallet, sa Österberg då.

Men Jokkmokk Iron Mines huvudbolag Beowulf Mining svarade då i ett pressmeddelande att man inte anser att transportfrågorna ska behandlas i det här skedet av processen, utan de kommer att behandlas senare och beviljas av en miljödomstol.

- Vi har nått upp till alla krav enligt de svenska reglerna för ansökan, och vi kommer trycka på det i vårt svar till Bergsstaten, både skriftligt och personligen, sa Beowulf minings VD Clive Sinclair-Poulton i pressmeddelandet.

Efter det har Bergsstaten fortsatt behandlingen av frågan och idag kom alltså beskedet att Bergsstaten inte stödjer länsstyrelsens nej till gruvbrytning. Istället lämnas frågan till regeringen för avgörande.

 – Jag tror att regeringen har börjat lyssna på opininen som vuxit fram mot den här sanslösa gruvbrytningen, det som har hänt i Pajala och det som händer med världsmarknadspriserna på järnmalm talar för att man kommer att vara försiktig med tillstånd för nya gruvor, säger Matti Berg.

Jonas Vannar och Henrik Blind som berörs av gruvfrågan i Jokkmokk är båda besvikna efter att Bergsstaten inte tagit ett beslut utan lämnat frågan till regeringen.

- Jag är inte alls överraskad, känns lite som ödets ironi att beslutet kom idag, samma dag som LKAB visar på att gruvnäringen inte är lika vinstkraftig som förut, det visar bara att gruvetablering inte endast är guld och gröna skogar och jag hade hoppats på att det skulle bli klart i och med Bergsstatens beslut och nu blev det inte så, säger Henrik Blind.

- Det finns ändå hopp om att det inte blir gruvbrytning i Gállok, men det bästa hade ändå varit om Bergsstaten hade tagit ett beslut istället för att skicka det vidare till regeringen, säger Jonas Vannar.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".