Ny väg bruten runt barrikaden, för att malmen ska kunna fraktas ut från gruvområdet i Kallak. 3 september 2013. Foto: Anna Sunna/ Sveriges Radio
Ny väg bruten runt barrikaden, för att malmen ska kunna fraktas ut från gruvområdet i Kallak. 3 september 2013. Foto: Anna Sunna/ Sveriges Radio
Jåhkåmåhkke

Gruvbolaget välkomnar Bergsstatens beslut

Beowulf minings VD Kurt Budge är nöjd med att det nu blir regeringen som får fatta beslutet om gruvdrift i Gállok.

Jokkmokk Iron Mines AB är dotterbolag till Beowulf Mining. Kurt Budge tog över som VD i Beowulf Mining i oktober och kort efter det avgick Clive Sinclair Poulton som bolagets styrelseordförande.

Vi når Kurt Budge på telefon i England och han säger i en första kommentar att bolaget gläds över att Bergsstaten har sänt vidare bolagets ansökan till regeringen.

 – Vi har uppfyllt alla de grundläggande kraven i det svenska regelverket med vår ansökan.

Budge hänvisar till att de flesta europeiska ekonomierna idag letar efter sätt att skapa tillväxt och utveckling och han menar att i det avseendet så är gruvprojektet i Gállok en möjlighet för regionen. Bolaget kommer därför att arbeta hårt med alla intressenter för att få ett snabbt beslut i frågan från regeringen och Budge är hoppfull.

 – Förhoppningsvis ser regeringen till den ekonomiska utvecklingen i norra Sverige, och vi har ett bra projekt som har betydelse för den strategin.

Lokalt i Jokkmokk så finns både de som är för en gruva för att det skapar arbetstillfällen och det finns de som inte alls vill ha någon gruva för att det riskerar förstöra miljön och skapar problem för andra näringar i området.

En näring som skulle drabbas vid en gruvetablering är rennäringen och samebyarna har också tydligt gjort klart att de inte vill se någon gruva i området.

Kurt Budge är medveten om det här och ser fram emot att träffa representanter för samebyarna under de kommande månaderna. Budge påtalar dock att han har över 20 års erfarenhet inom gruvnäringen och har i samband med det haft nära samarbeten med lokalsamhällena. Han menar också att han har en annan ledarstil än de tidigare ledarna för bolaget.

Fokus, menar Kurt Budge, kommer att ligga på att återupprätta och skapa goda relationer med lokalbefolkningen och urfolket i området.

 – Förhoppningsvis kan jag återuppbygga en del av de relationer som kanske har skadats tidigare, säger Kurt Budge, VD för Beowulf Mining.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".