Toamma Dorra, renskötare Ruvhten sijte. Foto: Marit Kuhmunen/ SVT Sápmi
Toamma Dorra, renskötare Ruvhten sijte. Foto: Marit Kuhmunen/ SVT Sápmi

Sametingets styrelse vill stoppa vite för samebymedlemmar

Toamma Dorra: "Det måste till en förändring"
1:36 min

Sametingets styrelse vill inleda förhandlingar med Länsstyrelsen i Jämtland och kräva att de häver de viten man lagt på vissa samebymedlemmar.

Den interna konflikten i samebyn Ruvhten sijte har lett till hot om tvångsslakt och miljonvite. Nu vill Sametinget att vitet ska upphävas.

Toamma Dorra, som är en av dom som hotas om vite, välkomnar sametingets försök att lösa tvisten.

- Jo, men det är positivt, det må jag verkligen säga. Det är ett steg framåt, säger han.

Efter en långdragen konflikt i samebyn Ruvhten sijte fastslog Länsstyrelsen i Jämtland 2012 att 6 renägare ska betala ett vite på totalt 1,5 miljoner, eftersom de inte sålt eller slaktat sina renar så som samebyn bestämt och som regeringsrätten fastslagit i en dom.

En av de drabbade tvingas slakta så många som 498 renar, eller böta över 600 000 kronor.

- De här vitena man har på endel medlemmar, kommer vi att kräva att man upphäver, säger Sametingets styrelseordförande Håkan Jonsson.

Tror du att dom kan göra något då?

- Det hoppas man ju verkligen, säger Tuomma Dorra.

Toamma Dorra är medveten om att det är för många renar i Ruvhten sijte, men tycker att sametinget ska följa upp sitt plenumsbeslut från 2009 om att alla renägare i byn bör slakta procentuellt, istället för att bara vissa tvingas slakta.

Sametinget styrelse har nu tagit beslut om att inleda förhandlingar med länsstyrelsen att försöka hitta en lösning mellan länsstyrelsen och de medlemmar i Ruvhten sijte sameby som måste betala vite.

Samebyns ordförande Edvin Rehnsberg vill inte kommentera saken innan han sett sametingets styrelsebeslut.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".