Sverige

SMHI: Vi går mot varmare vintrar

Nicklas Johansson: "De senaste åren har varit onormala"
1:33 min

SMHI konstaterar att vi går mot allt varmare med vintrar med mindre snö.

I hela Sverige har antalet snödagar minskat och som mest har snödjupet sjunkit i vissa delar av Svealand.

I Jämtland är det nästan barmark.

- Stora öppna ytor är barmark och den snön som finns, den är sur rakt igenom. Maten finns ju tillgänglig för renarna, säger Nicklas Johansson, ordförande för tåssåsens sameby,

Sverige blir allt mer snöfattigt och vi får varmare vintrar men vi kommer även att få se vädervariationer, med stora snödjup under vissa vintrar. Under hela februari har upptill 1,5 meter snö kommit i vissa delar av norra Sápmi.

Lennart Wern, klimatolog på SMHI, som skrivit rapporten säger att norra norrland är det enda området i landet där snödjupet ökat med några cm de senaste åren.

Samtidigt har det uppmätta snödjupet under vintrarna minskat mest i södra norrland och norra svealand.

- Det kommer ju vara snörika vintrar och snöfattiga vintrar. Men trenden är att vintrarna blir varmare. I norra Svealand och vissa delar av södra Norrland har vinters största snödjup minskat med 10-15 cm, säger Lennart Wern.

Vädervariation ser vi redan nu. I jämtland gick dom från mycket snö och -20 grader till plusgrader och nästan bart bara på någon dag. Nicklas Johansson har märkt av just dessa varmare vintrar.

- De senaste åren har varit onormala. Det kommer in plusgrader mitt i vintern. Som nu, i fyra dygn har vi haft plusgrader och hård vind. Någon negativ effekt blir det ju med det här. På 5-6 år har vintrarna blivit varmare, säger Johansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".