Arkivbild: Sametingets plenum i Åre, maj 2014. Foto: Marie-Louise Niia/ SVT Sápmi och Sameradion
1 av 3
Arkivbild: Marie-Louise Niia/ SVT Sápmi & Sameradion
Lars-Jonas Johansson, Landspartiet svenska samer. Foto: Nils-Josef Labba/SVT Sápmi
2 av 3
Lars-Jonas Johansson, Landspartiet svenska samer. Foto: Nils-Josef Labba/SVT Sápmi
Ingrid Inga, Samelandspartiet. Foto: Lars-Ola Marakatt/ Sveriges Radio Sameradion
3 av 3
Ingrid Inga, Samelandspartiet. Foto: Lars-Ola Marakatt/ Sveriges Radio Sameradion
Sjädtavallie/Sundsvall

Vill starta ny utredning om Sametingets samepolitik

Sametingets rättskommitté läggs ner - och en expertgrupp bildas för att utforma Sametingets framtida samepolitik.
Det kan bli resultatet av veckans sametingsmöte i Sundsvall.

Vid Sametingets plenum i Sundsvall som inleds idag ska frågan om rättskommitténs fortsatta arbete diskuteras.

Sametingets styrelse vill lägga ner kommittén och i stället tillsätta en ny expertgrupp som ska utforma Sametingets framtida samepolitik.

Enligt ett PM som styrelsen lagt fram till plenum så bör expertgruppen utreda hur och var de samiska rättigheterna utövas och vem som i framtiden ska förvalta rättigheterna.

Gruppen ska också ge förslag på hur FN:s urfolksdeklaration och en framtida nordisk samekonvention ska införas i den svenska lagstiftningen.

Lars-Jonas Johansson är styrelseledamot och partiledare för Landspartiet svenska samer och han är positiv.

- Det är ett nödvändigt initiativ för att komma vidare i vårt arbete att driva en framtida samepolitik som tillvaratar det samiska folkets intressen. Jag hoppas vi kommer igång så att plenum låter styrelsen utarbeta riktlinjer för arbetet, säger Lars-Jonas Johansson.

Enligt styrelsens PM ska arbetet alltså genomföras av en expertgrupp i nära samarbete med alla sametingspartier samt en sekreterare.

Direktiven för expertgruppens arbete ska presenteras vid nästa plenum som hålls i Arvidsjaur i maj och i oktober nästa år ska Sametinget presentera sitt förslag till framtida samepolitik - allt enligt en preliminär tidsplan.

Samelandspartiets ordförande Ingrid Inga är positiv till att låta experter sköta utredningen - men hon poängterar att det fortfarande finns alldeles för många frågetecken då det saknas både budget och direktiv för arbetet.

- Men det är en ny väg som är värd att pröva. Vi har ju testat ett flertal arbetsgrupper med endast sametingspolitiker. Det har inte lyckats, därför måste vi ta nya grepp, säger Ingrid Inga.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".