Foto: Jessica Goe/TT
Foto: Jessica Goe/TT
Jämtland

Samarbetsavtal ska stärka psykisk hälsovård bland samer

Saila Marie Persson: "Något som jag väntat på"
6:31 min

Idag skriver region Jämtland/ Härjedalen och SANKS, Samiskt nationellt kompetenscenter för psykisk hälsa, under ett samarbetsavtal.

SANKS jobbar med samers psykiska ohälsa och är baserat i Karasjokk i Norge. Det här samarbetsavtalet ska förbättra och stärka den psykiska hälsovården bland samer i Jämtlands- och Härjedalsregionen.

Hur samarbetet ska fungera får vi reda på senare idag under presskonferensen i samband med underskriften mellan dessa parter. Men olika alternativt har presenterats. En lösning är att skicka patienter till Karasjokk och ett annat är att personalen i Jämtland/ Härjedalen får stöd och hjälp av SANKS på distans

Saila Marie Persson från Valsjöbyn, Jiingevaerie Sameby, har erfarenhet av den psykiska sjukvården i Jämtland och hon har väntat på det här avtalet.

- Jag känner mig jätteglad att det äntligen finns ett formellt avtal. Jag vill se många positiva effekter. Jag hoppas att samarbetet ska öka kompetensen hos personalen i Jämtland/ Härjedalen och i sin tur kommer förbättra bemötandet. Jag hoppas också att fler unga ska våga söka hjälp, säger hon.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".