Sametingets styrelseordförande Håkan Jonsson (JoF). Foto: Lars-Ola Marakatt/ Sameradion & SVT Sápmi
Sametingets styrelseordförande Håkan Jonsson (JoF). Foto: Lars-Ola Marakatt/ Sameradion & SVT Sápmi

Håkan Jonsson: Ett misslyckande av Sametinget

Lars-Anders Baer: Sametinget är impotent
4:52 min

Sametinget har i över två år haft en kommitté som tittat på hur Sametinget ska stärka rätt till land och vatten i Sápmi.

Hittills har dock ingenting gjorts och arbetet från kommitténs sida har stått stilla.

- Det är ju klart att det är ett misslyckande från Sametingets sida, säger Håkan Jonsson, Sametingets styrelseordförande.

De var för två och ett halvt år sedan Sametinget bildade kommittén som skulle se över rättsläget och föreslå hur man vill att samerna ska få större rätt att förvalta samiska områden.

- Målsättning var ju att vi skulle komma fram vad gäller den samiska rätten till land och vatten och även kunna vara en del i processen med arbetet av den nordiska samekonventionen. Men av flera olika skäl så har man inte gjort någonting, säger Jonsson.

Kommittén har inte levererat. Ordföranden för kommittén är Lars-Anders Baer som är med i Samelandspartiet. Enligt honom har kommitén stött på problem.

- Dels var det problem med finansieringen, men gruppen har kommit igång med arbetet, så man kan inte kalla det ett direkt misslyckande, säger Baer.

Nu är de sex år sedan som Sametinget förkastade Alliansens förslag på hur de ville föra samefrågorna vidare. Sametinget som då själva skulle komma med förslag har än inte gjort det - och ett av argumenten som Lars-Anders Baer skyller på är att kommittén inte haft pengar förrän ifjol, ett år efter att kommitén skulle starta sitt jobb. Något Håkan Jonsson inte håller med om.

- Nej det fanns pengar, men man har har inte förbrukat resurserna. Jag tror inte att det är bra att ha en ordförande för en kommitté som sitter i opposition utan där borde en som är i den styrande majoriteten sitta, säger Håkan Jonsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".