Sissela Nordling Blanco, talesperson för Feministiskt initiativ. Foto: feministisktinitiativ.se
Sissela Nordling Blanco, talesperson för Feministiskt initiativ. Foto: feministisktinitiativ.se

FI: FN:s urfolksdeklaration ska införas i svensk lag

Feministiskt initiativ beslutade på sin partikongress i helgen att anta en politik för att stärka urfolks rättigheter.

 – När fascismen och rasismen breder ut sig och det finns starka krafter runt om i Sverige som hävdar att detta land endast tillhör ett folk är det särskilt viktigt att stärka urfolks rättigheter, säger Sissela Nordling Blanco, talesperson för Feministiskt initiativ.

Enligt partiets urfolkspolitiska inriktning ska de jobba för en svenska ratificering av ILO:s konvention 169 om urfolks rättigheter, vidare vill partiet öka samers rätt till självbestämmande och även att FN:s urfolksdeklaration ska implementeras som svensk lag.

Partiet skriver i ett pressmeddelande:

"Urfolks rättigheter har ett förstärkt skydd jämfört med övriga minoritetsrättigheter. Folkrättsligt går regelverket för urfolk längre än för övriga minoritetsgrupper i ett land. I Sverige är samer ett urfolk."

 – Kolonialismen är inte bara en historisk företeelse. Det var inte heller något som endast skedde i andra delar av världen. Den svenska staten har en lång kolonial historia som också präglar vår nutid - exploateringen och marginaliseringen av samer pågår än idag, säger Sissela Nordling Blanco.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".