Sametingets plenum i Sundsvall 2015. Foto: SR Sameradion
Sametingets plenum i Sundsvall 2015. Foto: SR Sameradion
Sjädtavallie/Sundsvall

Rättighetsdebatt ledde inte till beslut

Evighetsfrågan om samiska rättigheter ledde till en maratondebatt vid sametingsmötet i Sundsvall idag.
Efter flera timmars manglande beslutade plenum att skjuta upp beslutet till onsdagen.
Styrelsen vill tillsätta expertgrupp för att utreda rättigheterna och utforma Sametingets framtida samepolitik.

Lägg fram ett förslag som berör samiska rättigheter och du får en lång, intensiv och ideologisk debatt om samiska rättigheter.

Dagens debatt i Sundsvall var inget undantag. Brandtalen om samiska rättigheter avlöste varandra från talarstolen; det handlade bland annat om rennäringslagen, renskötselkonventionen och ILO-konventionen.

Argumenten och frågeställningarna var de samma: vem äger de samiska rättigheterna, hur ska de fördelas, hur ska en ny lagstiftning utformas för att omfatta alla samer?

Bakgrunden är att Sametingets styrelse vill lägga ner en tidigare rättskommittén som haft i uppdrag att utreda samisk rätt till land och vatten.

Styrelsen vill i stället tillsätta en ny expertgrupp som ska utreda hur och var de samiska rättigheterna utövas och vem som i framtiden ska förvalta rättigheterna.

Enligt ett PM som styrelsen lagt fram till plenum så ska detta sedan lägga grunden till Sametingets framtida samepolitik.

Gruppen ska också ge förslag på hur FN:s urfolksdeklaration och en framtida nordisk samekonvention ska införas i den svenska lagstiftningen.

Enligt styrelsens PM ska arbetet alltså genomföras av en expertgrupp i nära samarbete med alla sametingspartier samt en sekreterare.

Direktiven för expertgruppens arbete ska presenteras vid nästa plenum som hålls i Arvidsjaur i maj och i oktober nästa år ska Sametinget presentera sitt förslag till framtida samepolitik - allt enligt en preliminär tidsplan.

Däremot så finns det ännu inte någon budget för detta arbete.

Efter att debatten svängt fram och tillbaka under dagen så beslutade plenum att skjuta upp fortsatt debatt och beslut till imorgon onsdag.

Jörgen Heikki, Sjädtavallie/Sundsvall
jorgen.heikki@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".