Sara Larsson, Min Geaidnu. Foto: SR Sameradion
Sara Larsson, Min Geaidnu. Foto: SR Sameradion
Februariöverenskommelsen

Min Geaidnu kritisk till överenskommelse

Sara Larsson: Jag hoppas att man ser över den
2:38 min

Min Geaidnus vice vägvisare Sara Larsson menar att den nya överenskommelsen mellan sametingspartierna kan leda till försämrad jämställdhet i Sametinget.

Sametingets partier har slutit en överenskommelse om hur man ska göra vid fyllnadsval till Sametingets styrelse och nämnder.

Enligt Håkan Jonsson kommer detta ge arbetsro i Sametinget – men Min Geaidnus vice vägvisare Sara Larsson menar att den nya överenskommelsen bland annat kan leda till försämrad jämställdhet i styrelsen och nämnder.

Fram tills nu har förtroendevalda i Sametingets styrelse och nämnder tillsatts på mandat där ett avhopp eller en avsättning från en nämnd eller styrelsen har inneburit ett omval.

Men nu har Sametingspartierna tillsammans kommit överens om att istället överlämna till respektive parti att ta fram en ny kandidat om en partimedlem slutar från ett uppdrag. Med det förlorar man också helhetsbilden, och möjligheten att utse nämnder med bra representation, menar Sara Larsson.

– Man har ingen som helst möjlighet att tillsätta grupper som får ett positivt helhetsarbete, det vill säga att det representeras samer från olika regioner, både män och kvinnor, i alla åldrar. Så man kanske ska tänka ett varv till, säger Larsson.

Formellt består samma ordning som innan, men i praktiken har man kommit överens om att vika platserna till de olika partierna. Styrelseordförande Håkan Jonsson kallar överenskommelsen för historisk.

– Det är inget beslut som har tagits, men det är en överenskommelse. För mig var det en historisk överenskommelse. Vi partier kom överens om att det är partierna som har ansvar för ledamöterna och att andra partier inte ska lägga sig i de ledamöter som är förtroendevalda i nämnder, styrelser eller andra förtroendeuppdrag, säger Håkan Jonsson.

Överenskommelsen borde i praktiken också innebära att Sametingets nya vice styrelseordförande utses av Sara Larssons Min Geaidnu, eftersom den före detta vice styrelseordföranden Ol-Johán Sikku hörde till samma parti.

Men trots detta vill Sara Larsson alltså att överenskommelsen ses över, eftersom hon menar att den bland annat kan leda till försämrad jämställdhet i Sametinget.

– Historisk uppfattar inte jag den, säger Larsson.

Men ditt parti står bakom överenskommelsen?

– Just nu måste vi få fungerande styrelser och nämnder i Sametinget. Det är det viktigaste, att få personer på plats som kan arbeta i nämnderna. Sen får man se över överenskommelsen.

Hur länge tror du överenskommelsen håller, Håkan Jonsson talade om hela den här mandatperioden?

– Det är nog möjligt, det kan jag tänka mig.

Tror du den håller längre än så?

– Jag hoppas att man ser över den. Vi såg ju det exemplet vid Sametingets öppnande i Jokkmokk, där man tillsatte en nämnd med bara män. Så kan man inte ha det, självklart måste vi ha en helhetssyn på hur vi nominerar förtroendevalda.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".