Samelandspartiets Ingrid Inga och Håkan Jonsson, Jakt- och Fiskesamerna. Foto: SR Sameradion
1 av 2
Sameradions Anna Sunna intervjuar Samelandspartiets Ingrid Inga och Håkan Jonsson, Jakt- och Fiskesamerna efter beslutet om att tillsätta en expertgrupp för utredning av samiska rättigheter. Foto: SR Sameradion
Sametingets plenum i Sundsvall 2015. Foto: SR Sameradion
2 av 2
Sametingets plenum i Sundsvall 2015. Foto: SR Sameradion
Sjädtavallie/Sundsvall

Experter ska utreda samiska rättigheter

Ingrid Inga: Vi ska hålla oss objektiva
5:54 min

Till slut kom beslutet – Sametinget tillsätter en expertgrupp för att utreda de samiska rättigheterna och utforma en ny samepolitik. I juni ska expertgruppen utses.

Evighetsfrågan om samiska rättigheter ledde till en maratondebatt vid sametingsmötet i Sundsvall, som inleddes igår men avbröts efter flera timmars manglande.

Idag återupptogs diskussionerna som till slut utmynnade att styrelsen fick igenom sitt grundförslag; att lägga ner en tidigare rättskommitté som utrett samiska rättigheter för att i stället tillsätta en expertgrupp för att utreda rättigheterna och utforma Sametingets framtida samepolitik.

Gruppen ska också ge förslag på hur FN:s urfolksdeklaration och en framtida nordisk samekonvention ska införas i den svenska lagstiftningen.

Efter ett förslag från Ingrid Inga ska arbetet med ILO-konventionen 169 också införlivas i expertgruppens arbete. För Samelandspartiet och Ingrid Inga var det särskilt viktigt att det är just experter som håller i utredningen.

 – Vi ser ju på alla motioner som skrivs, de handlar ju om väldigt personliga förhållanden som motionärerna skriver om, men det är ju inte där vi behöver hamna utan vi ska ju verkligen hålla oss objektiv till rätten till land och vatten, säger Inga.

För styrelsens ordförande Håkan Jonsson och hans parti Jakt- och fiskesamerna så var beslutet om en expertgrupp inte lika självklart. Enligt Jonsson var det en kompromiss för att få ett beslut i plenum om att fortsätta arbetet.

 – Jag ser att nackdelarna överväger med en expertgrupp för den kan aldrig driva politiska frågor som ska förändra lagstiftning, det kan bara vi politiker göra. Det andra är att vi har inga ekonomiska medel för att finansiera det här och kan vi inte lösa det så kommer vi inte att komma igång med arbetet, så visst känns det lite oroligt inför framtiden, säger Jonsson.    

Direktiven för expertgruppens arbete ska presenteras vid nästa plenum som hålls i Arvidsjaur i maj, i juni ska gruppen utses och i oktober nästa år ska Sametinget presentera sitt förslag till framtida samepolitik - allt enligt en preliminär tidsplan.

Däremot så finns det ännu inte någon budget för detta arbete.

Beslutet innebär också att flera motioner som rör rättighetsfrågor lämnas över till expertgruppen för beredning.

Jörgen Heikki, Sjädtavallie
jorgen.heikki@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".