Sápmi

Inga fler samarbetsplaner för samisk psykvård

Igår skrev Region Jämtland och Härjedalen under ett samarbetsavtal tillsammans med SANKS i Norge, nationellt center för samisk hälsa och psykvård. Liknande samarbetsplaner för att förbättra vården för samer finns än så länge inte på landstingsledningarnas bord i Norrbotten och Västerbotten.

Enligt SANKS har man haft möten innan jul även med landstingen i Norrbotten och Västerbotten, men än så länge finns inga politiska förslag. Landstingsråd Agneta Granström (MP) i Norrbotten säger att psykisk ohälsa bland samer är en prioriterad fråga, men att de än så länge inte diskuterat något samarbetsavtal som det i Jämtland.

- Vi har inte diskuterat något sådant avtal med SANKS i Norge, men vi tittar på hur vi ska jobba med frågan om samisk ohälsa. Det är för mig personligen också en viktig fråga, eftersom jag är same.

Hur jobbar ni med den här frågan i Norrbotten?

- Vi har haft en genomgång med FN-representanter om att vi har behov av att titta på samernas hälsa. Vi har tjänstemän som ska på seminarium i frågan den här veckan, och vi kommer ha fler möten. Det har gjorts framgångsrikt arbete i Jämtland och Västerbotten, vi kommer att titta på hur de jobbat, och även Jämtlands samarbetsavtal nu, se på hur det ser ut.

Om det är en viktig fråga, varför har ni inte agerat tidigare?

 - Vi har agerat tidigare, men vi har haft vård som ska vara lika för alla. Vi har inte lyft ut samerna som grupp, men det är nog det vi behöver göra. Likvärdig vård är att ge vård efter de behov folk har, inte att ge lika vård för alla, säger Agneta Granström, landstingsråd i Norrbotten.

Landstingsstyrelsens ordförande Peter Olofsson i Västerbotten (S) är enig om att man behöver förbättra vården för samer med behov av psykiatrisk vård.

- Jag har inte suttit med i de här diskussionerna, men vi har ansökt hos regeringen om att få göra glesbygdsmedicinskt centrum i Storuman till ett center för samisk hälsa. Där pågår i dag forskning kring hälsosituationen för samer, och det måste vi fortsätta jobba med.

Han ser gärna ett samarbete med Jämtland och Norrbotten om ett framtida center för samisk hälsa i Storuman.

Hur ser du på ett sådant samarbetsavtal med Norge som man nu har i Jämtland?

- Jag ser gärna ett samarbete med Jämtland och Norrbotten, men skulle inte säga nej om det kom en förfrågan från Norge. Men mig veterligen finns det inget sådant på bordet i dag, säger Peter Olofsson (S),  Landstingsstyrelsens ordförande i Västerbotten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".