Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Samiska flaggan vid Sundsvalls stadshus. Foto: SR Sameradion
Samiska flaggan vid Sundsvalls stadshus. Foto: SR Sameradion
Sjädtavallie/Sundsvall

Grönt ljus för ny placeringsort

Efter en rekordkort debatt beslutade Sametingets plenum idag att utreda alternativa placerinsgorter för sin parlamentsbyggnad.
Ett beslut som togs emot med öppna armar av Jokkmokks kommunalråd.

Han har tålmodigt följt Sametingets plenum i Sundsvall, Jokkmokks socialdemokratiska kommunalråd Robert Bernhardsson.

Och när frågan om Sametingets parlamentsbyggnad äntligen behandlas, så klubbas beslutet om alternativa orter igenom på några minuter.

Endast tre ledamöter gick upp i talarstolen - närmast unikt för denna församling som normalt inte ryggar för timslånga diskussioner.

- Ur mitt perspektiv är det väldigt intressant. Jag hoppas att vi från Jokkmokk kan presentera ett alternativ som är i Sametingets intresse, säger Robert Bernahrdsson.

Planerna på en samisk parlamentsbyggnad i Kiruna har kommit långt. En arkitekttävling har vaskat fram en färdig ritning, kontakter har tagits med både regering och Statens fastighetsverk men Kiruna kommun har ännu inte kunnat anvisa en tomt för byggnaden.

Det nuvarande tomtförslaget ligger intill den nedlagda Tuolluvaaragruvan i det som ska bli Kirunas nya stadskärna. Gruvföretaget LKAB är dock inte klara med de markundersökningar som ska kunna garantera markens bärighet för en parlamentsbyggnad.

Därför har Sametingets styrelse beslutat att utreda alternativa placeringsorter - ett beslut som plenum idag enhälligt stödde.

Jokkmokks kommun är inte sena att haka på tåget.

- Vi ska nu presentera bra förslag som Sametinget kan känna sig trygga med, säger Robert Bernhardsson.

Jörgen Heikki, Sjädtavallie/Sundsvall
jorgen.heikki@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".