Sametingets presidium vid plenum i Sundsvall 2015. Foto: SR Sameradion
Sametingets presidium vid plenum i Sundsvall 2015. Foto: SR Sameradion
Saemiedigkie/Sámedigge/Sámediggi

Sametinget inför talartidsbegränsning

Mikaelsson: Har funnits behov av det
1:00 min

På onsdagen beslutade Sametinget att införa en talartidsbegränsning. Hittills har inlägg på uppemot 20 minuter inte varit ovanliga.

På onsdagen antog plenum i Sundsvall en ny sametingsordning. Bland annat beslutade man att införa en talartidsbegränsning, där ordförande i samråd med presidiet får begränsa antalet inlägg eller längden på inläggen i en debatt. Alla ska dock ha rätt att tala i minst fyra minuter.

Fram tills nu har talartiden varit obegränsad. Bara en kort stund innan beslutet höll en ledamot ett inlägg på 23 minuter och 19 sekunder.

Ordförande Stefan Mikaelsson är nöjd med de nya reglerna.

– Det har funnits behov av det och det har motionerats om det tidigare också. Nu har vi lyckats förena oss och ta fram en förbättrad sametingsordning. Det är glädjande att vi kan se till att vi får bättre arbetsmiljö och bättre möjligheter att fatta beslut, säger Mikaelsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".