1 av 2
Sametingets plenum på stadshuset i Sundsvall. Foto: Olle Liman/SVT Sápmi
2 av 2
Sametingets plenum på stadshuset i Sundsvall. Foto: Olle Liman/SVT Sápmi
Sámediggi/Sametinget

Sametingets framtida samepolitik på agendan igen

I snart 20 år har Sametinget gjort flera försök med att utforma Sametingets framtida samepolitik i Sverige. Arbetsgrupper och nämnder har inrättats och avslutats. Nu har Sametinget återigen beslutat godkänna ett förslag från styrelsen att tillsätta en kommitté för att arbeta med frågan. Beslutet var enhälligt men de olika åsikterna kvarstår. 

I Sundsvalls stadhus pampiga möteslokal har Sametinget nu beslutat att på nytt påbörja arbetet med att utforma Sametingets framtida samepolitik. Frågan har diskuterats under många år eftersom det finns så olika uppfattningar om rättsfrågan. 

- De människor som lever ute i samebyarna är ju beroende av trygghet och att man vet att det inte blir så stora förändringar inom samebyarna. Vi pratar om att det ska vara lika rättigheter för alla men vad betyder det rent konkret, säger Samelandspartiets ledamot Britt Sparrock.

Redan 1996 inrättade Sametinget en arbetsgrupp med uppgift att utreda de samiska mark-, vatten- och samhällsfrågorna. Arbetsgruppen lämnade dock inga förslag och gruppens arbete avslutades. Tio år senare var det dags igen och nämnden Siidajuogus inrättades med ledamöter från varje parti och trots att nämndens ledamöter var eniga i sin skrivelse så avslogs den av Sametinget. Ännu en kommitté inrättades året efter med uppgift att delredovisa sitt uppdrag innan utgången av 2013. Inget förslag eller redovisning har dock ännu framkommit. Åtskilliga motioner angående rättsfrågorna har lämnats in och behandlats av Sametinget under årens lopp. Det här är Sametingets största fråga, säger styrelseordförande Håkan Jonsson. 

Alla urfolk har en stark koppling till nyttjande av mark och vatten, de frågorna kommer ju att beröras och där vet vi ju det att det finns väldigt stora olika intressområden och intressegrupper. Det är klart att förena dem i ett gemensamt arbete, det skapar en viss form av turbulens, säger Håkan Jonsson.  

Enligt dagens beslut ska en expertkommitté inrättas och ett förslag till ny framtida samepolitik ska lämnas i oktober 2016. Även om det finns en viss skepsis så finns det förhoppningar om att detta beslut ska leda till en förbättrad samepolitik. 

- Att man startar ett konkret arbete där man går in i problemet och försöker utreda hur ska den framtida samepolitiken se ut. Därför tror jag det är viktigt att man tar hjälp och råd av experter, säger Britt Sparrock.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".