Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Sámedigge/Saemiedigkie/Sámediggi

Viceordförande i Sametingets styrelse dröjer

Håkan Jonsson (JoF) vid Sametingets plenum i Sundsvall 2015. Foto: Sameradion & SVT Sápmi
Håkan Jonsson (JoF) vid Sametingets plenum i Sundsvall. Foto: Sameradion & SVT Sápmi

Utnämnande av viceordförande i Sametingets styrelse dröjer. Även om plenum i går beslutade att Min Geaidnus Christina Åhren valdes in i styrelsen.

Det är Sametingets styrelse som väljer viceordförande och styrelseordförande Håkan Jonsson tror att de kommer att kunna besluta om det på nästa styrelsemöte.

- Vi pratade om det i går på styrelsemötet, men det måste diskuteras mer. Vi planerar att ta upp frågan på ett telefonmöte i mars, säger Håkan Jonsson. 

Det var i höstas som förre viceordförande Ol-Johán Sikku, Min Geaidnu avsade sig sina förtroendeuppdrag som viceordförande och även ordförande i näringsnämnden efter att partistyrelsen lämnat misstroende emot honom. Sedan dess har Sametingets styrelse varit utan viceordförande. 

- Det är klart att det påverkar, vi behöver en viceordförande och det kommer vi att få, säger Jonsson.
 
Sametinget betalar ut ett månadsarvode i fyra månader tills den 15 april för Sikku. Det enligt ett avtal som Sametinget har gällande näringsnämnds ordförande. Sikku får ut 26 700 kr för dessa månader, enligt 2015 års prisbasbelopp. 

I styrelsen sitter Håkan Jonsson, Jakt- och fiskesamerna, Josefina Lundgren Skerk Jakt- och fiskesamerna, Lars-Jonas Johansson, LPSS, Ingrid Inga Samelandspartiet, Jan Rannerud Vuovdega, Marita Stinnerbom Guovssonásti och Christina Åhren Min Geaidnu. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".