Dömd för sexuellt ofredande

En samebyrepresentant dömdes idag i tingsrätten för sexuellt ofredande mot en 15 årig flicka.

Personen i fråga dömdes även för vapenbrott och sammantaget blev straffet villkorlig dom med samhällstjänst på 100 timmar.

Enligt domen har personen via mobiltelefon och sociala medier kontaktat och sexuellt ofredat en 15 årig flicka. Den dömde ska betala skadestånd på 6000 kronor till flickan samt 4000 kronor till staten för rättegångskostnader.

Samebyrepresentanten stod även åtalad för olaga tvång i samband med kontakterna med den 15-åriga flickan. Men tingsrätten anser inte att det finns tillräcklig bevisning för att döma personen för det, utan denne frias från de anklagelserna.

Den tredje åtalspunkten gällde alltså vapenbrott. Personen har enligt domen innehaft en pistol av märket Browning 7,65, samt tillhörande ammunition, utan att ha rätt till det.  

Den dömde har erkänt vad gäller vapenbrottet, men förnekat gärningarna gällande sexuellt ofredande och olaga tvång. Det är ännu oklart om samebyrepresentanten kommer att överklaga domen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".