Lars-Jonas Johansson, Landspartiet svenska samer. Foto: Nils-Josef Labba/SVT Sápmi
Lars-Jonas Johansson, Landspartiet svenska samer. Foto: Nils-Josef Labba/SVT Sápmi
Sápmi

Samiska företrädare pekas ut som rasistiska

Lars-Jonas Johansson: Det är faktiskt hets mot folkgrupp.
3:13 min

En anonym person som säger sig driva demokratiskt uppdrag på nätet har hängt ut samiska företrädare efter att ha bandat telefonsamtal i smyg.

På den populära sajten Youtube har flera intervjuer med politiker publicerats av en grupp som säger sig vara opolitisk och jobba för demokrati i landet. Intervjuerna är inspelade i smyg och i en av intervjuerna får sametingspolitikern Lars-Jonas Johansson frågan om varför inte araber och somalier kan sköta renar?

- Nej det går inte. Vi samer är ett urfolk och omfattas av en bruksrätt, svarar han i samtalet.

Lars-Jonas Johansson fick samtalet i höst och visste inte att det spelades in. Samtalet fick han i samband med en debattartikel han skrev om Sverigedemokraterna.

I samtalet ställde mannen frågan:
"Varför låter ni inte somalier och muslimer rösta i sametinget?"

Lars-Jonas Johansson svarade med en motfråga:
"Varför skulle dom det?"

Mannen igen:
"De kanske vill det?"

Det bandade samtalet publicerades nu i veckan när Sametinget höll sitt plenum i Sundsvall. Personen som gjort intervjun kallar sig för Johan Andersson, en av Sveriges vanligaste namnkombinationer. Lars-Jonas Johansson tänker polisanmäla honom och eventuellt också själva händelsen som hets mot folkgrupp.

Vi lokaliserade mannen som kallar sig för Johan Andersson genom att på olika webbsidor följa inlägg och diskussioner kring dessa smyginspelningar. När vi får kontakt med honom så säger han sig vara helt oförstående när han hör om Lars-Jonas Johanssons reaktion.

 – Jag har bara ställt några frågor, hur kan han få det till hets mot folkgrupp eller vad han nu vill ha det till, att polisanmäla för att någon har ställt några frågor. Det borde innebära att alla intervjuer du gör blir polisanmälda om de inte blir precis som den intervjuade vill att det ska framstå som, säger han till Sameradion & SVT Sápmi.

Men Lars-Jonas Johansson upplevde inte det hela som några frågor eller en normal intervju.

 – De är så fega, det finns ju ingen som står för vem det är som publicerat det här. De lägger ut det här som om det var en intervju, men det är ingen intervju, de gör det för att smutskasta mig som person, säger Lars-Jonas Johansson.

Och det är fler än bara han som drabbats av telefonsamtalen. Per-Jonas Partapuoli, Sáminuorras ordförande, har också blivit publicerad. Dessutom har Sametingets ordförande Stefan Mikaelsson och Sametingets styrelseordförande Håkan Jonsson fått liknande samtal. De intervjuerna har ännu inte publicerats.

 – Jag anser att de gjort en organiserad form av hetsjakt på samer, det är faktiskt hets mot folkgrupp, men vem ska man anmäla, säger Lars-Jonas Johansson.

Mannen som kallar sig för Johans Andersson medger i vår intervju att en del avsyftet var att skapa debatt.

 – Någon form av debatt har uppkommit här, det var väl lite av de som kanske är syftet. Samer måste också ta ställning till om svenskarna finns, de kan inte bara begära att svenskarna ska acceptera samer och prata om dem som etnisk grupp när samiska företrädare själva inte kan prata om svenskarna som en etnisk grupp utan att prata om svenskarna som kolonialmakt. Det är oerhört kränkande och ren historieförfalskning, säger Johan Andersson.

Menar du att frågan du ställde; varför kan inte araber och somalier sköta renar, är relevant?

 – Den är svår den frågan. Det är en provokativt ställd fråga.

 – När man själv har gått ut och jämfört Björn Söder med Adolf Hitler bör man kunna svara på frågan varför samer själva inte accepterar att somalier och araber sköter renar. Har man gått på SD med så hårda ordalag är man själv svaret skyldig varför inte samerna ska släppa på sina rättigheter. Man kräver att svenska folket ska släppa på sina rättigheter, vem som helst kan bli svensk, vad är det svenska, vem är svensk. När man ställer frågan vad är samiskt, varför ska samerna ha speciella rättigheter då blir personen kränkt, säger Johan Andersson.

Av det smyginspelade samtalet som var 15 minuter långt har fem minuter kommit med. Lars-Jonas Johansson hävdar att han i slutet av samtalet även blev allvarligt hotad av Johan Andersson. Något som Johan Andersson hävdar är felaktigt.

 – Lycka till att finnas kvar som folk är inget personligt hot, säger han.

Vad menade du när du sa det?

 – Vi hade kommit in i ett resonemang där han sa att han kunde tänka skaffa sig barn med araber och iranska tjejer och så vidare, när han vill bevara den samiska etniciteten och ändå säger han att han vill skaffa barn med en iransk tjej, då var samtalet slut och jag sa lycka till att överleva som folk, säger Johan Andersson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".