Jåhkåmåhkke / Jokkmokk

Vill se hälsovård med samiskt perspektiv i Sverige

I eftermiddag hålls i Jokkmokk ett seminarium om psykosocial hälsa i Sápmi. Tretton föreläsare och ett 40-tal intresserade väntas diskutera bland annat brist på kulturförståelse inom svensk sjukvård och hur det ska bli bättre i framtiden.

Samerådet anordnar seminariet tillsammans med SANKS, nationellt kompetenscenter inom psykisk hälso- och missbruksvård för den samiska befolkningen i Norge. Förhoppningen hos arrangörerna är att det ska mynna ut i konkreta lösningar och samarbetsplaner.

- När vi började jobba med det här var det först tänkt som ett internt seminarium. Men vi märkte att det fanns ett enormt behov hos de som jobbar med de här frågorna att få mötas och tillsammans prata om hur vi kan förbättra psykvården ur samiskt perspektiv på svensk sida, säger Marja Katarina Påve, generalsekreterare Samerådet.

I veckan skrevs ett samarbetsavtal mellan Region Jämtland/Härjedalen och SANKS i Norge, för att samer med behov av psykiatrisk vård snabbare och lättare ska få hjälp av läkare och andra med kulturförståelse, och på det egna modersmålet. Förhoppningen enligt Marja Katarina Påve är att få med också Norrbottens och Västerbottens läns landsting i det samarbetet.

- Vi vill lyfta det samiska perspektivet. På SANKS har de i trettio år jobbat med det samiska perspektivet, på ett sätt som inte finns i Sverige.

Psykisk ohälsa och självmord har länge varit tabubelagt, hur ser ni på att belysa frågan?

- Det är tabubelagt. Men samiska ungdomar har nu varit drivande i att få upp den här frågan på bordet, de har framfört behovet av att lyfta frågan, och då gör vi det. Det finns bra terapi och du har rätt att få den hjälpen. Vi har som mål att det ska ske konkreta förändringar på svensk sida. Du ska inte behöva förklara eller försvara det samiska varje gång du träffar en psykolog, säger Marja Katarina Påve, generalsekreterare Samerådet.

Mikaela Sjöstedt

mikaela.sjostedt@svt.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".