Sápmi

Efterlyser mer stöd till samisk idrott

Samiska idrottare vill ha mer stöd från Sametinget. Sametingets plenum hade uppe frågan den här veckan men än så länge blir det ingen ändring. Styrelsen lovar dock att jobba med frågan. 

Naima Khan Nergård är skidåkare och går skidgymnasiet i Malmberget. Hon är ofta med i Same-SM och har representerat Sápmi i Arctic Winter Games. Hon vill se att det satsas mer på samisk idrott. 

- Så vi oftare kan åka skidor och träna tillsammans, och har möjlighet att visa vår Sámi Power. Vi hade behövt mer stöd, så vi har möjlighet att träffas oftare. 

Berit Hætta Jannok, vice ordförande i Svenska samernas idrottsförbund håller med om att mer resurser behövs. Det har hänt att norska Sametinget gått in med ekonomiskt stöd till svenska åkare för att de ska kunna åka till Arctic Winter Games, ungdoms-OS för urfolk. 

På Sametingets plenum i Sundsvall den här veckan har man haft uppe frågan hur Sametinget ska jobba för samisk idrott. Ett förslag var att tillsätta en arbetsgrupp, men plenum godtog inte förslaget. Sametingets styrelse ska dock jobba vidare med frågan. 

- Det är ju så att styrelsen har ansvar för ekonomin, och man hade ett förslag på att man skulle tillsätta en arbetsgrupp som skulle finansieras med 150000 kr, och jag ser inte att vi har dom medlen idag, men där emot ska vi jobba med frågan. Det är en viktig fråga, säger styrelseordförande Håkan Jonsson.

Berit Hætta Jannok hoppas på en ändrig, och vill se att det händer något.

- Tilltro måste man ha, men de måste börja arbeta för idrotten. I dag gör de ingenting för idrotten

Máret Steinfjell 

maret.steinfjell@svt.se

Anette Niia

anette.niia@svt.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".