Melodifestivalen 2015

Annorlunda intervju med Jon Henrik

Lyssna på avsnittet i Rádio Sápmi
10 min

Inför deltävlingen i Östersund har Sveriges Radio P4:s melodifestivalreporter intervjuat artisterna. Medan övriga artister fick frågor om sin låt, sin musik och sina karriärer så fick Jon Henrik Fjällgren förklara vad han har för kläder på sig i renskogen och hur det var att göra den långa resa från Colombia till Sápmi. 

I ljudklippet här hörs inledningsvis ett utdrag från intervjun som melodifestivalreportern på Sveriges Radio P4, Carolina Norén gör med Jon Henrik Fjällgren.

NRK Sápmis journalist Liv Inger Somby har jobbat länge med urfolksjournalistik över hela världen. Efter att ha lyssnat på intervjun så konstaterar hon att frågespektrat till Jon Henrik är väldigt brett och handlar om vanliga samiska vardagssaker, men väldigt lite om hans låt och hans musik som han ska tävla med i melodifestivalen.

 – Sett till att det handlar om hans medverkan i melodifestivalen så är det egentligen inte relevanta frågor till honom, men reportern har nog inte förberett sig utan frågar det som dyker upp i tanken.

Liv Inger Somby drar paralleller med en intervju som gjordes i norsk TV med artisten Arshad Maimouni. Han hade just släppt ett nytt album men programledarens frågor handlade om att Arshad Maimounis tro och att han är muslim. Intervjun väckte starka reaktioner i Norge och det slutade med att programledaren bad om ursäkt och bjöd in Arshad Maimouni till studion för en ny intervju om hans nya album.

Men Jon Henrik Fjällgren tar det inte så hårt att frågorna till honom handlar mycket om hans samiska bakgrund och renskötseln.

 – Det visar att de är intresserade och det är bra att det kommer ut information om den samiska kulturen. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".