Jon Henrik Fjällgren. Foto: Olle Kejonen/Sameradion
Jon Henrik Fjällgren är en av deltagarna i Melodifestivalen 2015. Foto: Olle Kejonen/Sameradion
Melodifestivalen 2015

Fjällgren ger tittarna arenajojk

Sameradions musikreporter Marica Blind har lyssnat på Jon Henrik Fjällgrens Melodifestivalbidrag. Tror hon på vinst eller förlust för Fjällgren i Staare/Östersund? 

Jag och min kollega Jenny Israelsson-Skoglund hade tagit oss till Staaren Savka (Östersunds Arena) på fredags eftermiddag för att lyssna en av de många repetitionerna där pressen har möjlighet att förhandslyssna. Vi såg när tre tjejer klädda i vitt hissades upp i taket och när dansarna Nils Jonas Persson och Jannie Staffansson tillsammans med Jon Henrik Fjällgren ställde sig på scen för att börja arbeta. Så började musiken. Det här är bra var min första tanke, och det är en bra tanke i melodifestivalsammanhang. Det här är en sådan tävling där du måste fånga den röstande tv-publikens uppmärksamhet samma sekund som musiken börjar.

Manne Leam Frijje är en storslagen arenajojk som för tankarna vidderna och till storslagna filmscener av naturen. I den drygt tre minuter långa låten finns bara ett fåtal meningar på sydsamiska och på svenska, men det gör ingenting jojken fastnar ändå. Jag sitter faktiskt och nynnar på den just nu. Fjällgren har inte bara en låt som fastnar han har även deltävlingens mäktigaste scennummer. Han har tagit in två sydisdansare som hjälper till att få en äkta kärlekskänsla och det gör att hela numret känns äkta.

Om tv-tittarna i kväll får samma känsla som jag fick, får nog Jon Henrik räkna med att resa till Wien i Österrike när renkalvarna tar sina första steg i Sápmi. 

Jag tippar kvällens resultat:
Final: Isa – Don´t Stop och Jon Henrik Fjällgren – Jag är fri (Manne Leam Frijje)
Andra chansen: Kristin Amparo – I See You och Andreas Weise – Bring Out the Fire

Utslagna: Ellen Benediktson  - Insomnia, Kalle Johansson – För din skull och Andreas Johnson – Living To Die

Jag är fri (Manne Leam Frijje) är skriven av Jon Henrik Fjällgren, Erik Holmberg, Tony Malm och Josef Melin

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".