Jordnötter till småbarn stoppar allergi

Spädbarn som får äta jordnötskex under sina första elva månader löper mycket mindre risk att bli jordnötsallergiker, visar en brittisk studie. Resultaten "går emot tidigare riktlinjer", säger forskningsledaren Gideon Lack på King's College till Reuters.

- Otroligt spännande resultat som visar vad vi haft på känn. Det är viktigt att tidigt få smaka på mat för att inte utveckla allergi mot det, säger professor Magnus Wickström på Karolinska Institutet till SVT.

Barnen i studien bedömdes ha hög risk att bli allergiska mot jordnötter. I den grupp som fick jordnötskex hade färre än en procent utvecklat allergi när försöken avslutades, jämfört med 17,3 procent i kontrollgruppen.

Nu väntar nog nya kostråd i Sverige, tror Magnus Wickström. Och resultaten kan vara intressanta långt bortom jordnötspåsen:

- Om vi tar de vanliga födoämnena som mjölk, ägg, sädesslag och fisk så är det nog så att det här gäller samtliga födoämnen. Det är min gissning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet: