Ryssland

Renskötare vittnar om slukhål

Förra året hittade man stora slukhål på Jamalhalvön i nordvästra Sibirien. Nu bevittnar renskötare i området om explosioner där grus och jord slungats flera meter upp.

Forskare i området undersöker kratrarna och vill hitta en förklaring till explosionerna.

– Vi har den exakta positionen för enbart fyra av hålen. De andra har rapporterats in av renskötare. Men jag är övertygad om att det finns många fler kratrar på Jamalhalvön, kanske så många som 20 eller 30, säger professor Vasilij Bogojavlenskij till tidningen The Siberian Time

Det som dem tror är att fickor av metangas har frigjorts när medeltemperaturen stiger i området. Enligt Dagens Nyheter ska detta indirekt vara en effekt av den globala uppvärmningen. Samtidigt som den engelska tidningen The Daily Mail ska ett av slukhålen hittats bara några 10 kilometer ifrån en stor gasanläggning i Sibirien.

– Det är viktigt att inte skrämma upp folk i onödan, men det här är ett allvarligt problem. Det här fenomenet måste utredas akut – så att vi kan förhindra framtida katastrofer, säger Bogojavlenskij, till The Daily Mail

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet: