Influensa vart femte år

Influensan härjar nu som värst. För den som drabbas kan det vara en tröst att veta det inte händer så ofta, åtminstone inte om du är vuxen. Vuxna drabbas bara av influensa vart femte år ungefär. Barn, däremot, drabbas betydligt oftare.

Den slutsatsen drar forskare vid Imperial College London samt olika institutioner i USA och Kina efter att ha undersökt prover från 151 frivilliga. Forskarna letade efter antikroppar i blodet mot de nio vanligaste influensastammarna för att se om och hur ofta de hade drabbats av influensaviruset.

Det visade sig att risken att drabbas minskar med åldern. Efter 30 drabbas man vanligtvis bara två gånger per decennium, medan barn kan drabbas så ofta som varje år.

Studien, som presenteras i Plos Biology, utfördes i Kina, men forskarna tror att samma sak gäller för oss européer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet: