Ubmejen Biejvieh

Hur blir framtiden för samisk kultur i Umeå?

2:01 min

Det gångna kulturhuvudstadsåret och framtiden för samisk kultur i Umeå diskuterade under en paneldebatt.

Det samiska var temat under kulturhuvudstatsåret 2014, vad var målet, och hur blev det? Det diskuterades under samiska veckan i Umeå

-  Den medvetenhet kring samiska frågor är, åtminstone i Umeå, väckt i en omfattning som inte fanns tidigare, säger Fredrik Lindegren, konstnärlig ledare för Umeå2014 och som satt i panelen.

Nästan 40 personer hade kommit när det diskuterades om det gångna kulturhuvudstadsåret. Panelsamtalet är en del av programmet under samiska veckan i Umeå och ingår i serien "Arena kulturhuvudstaden.”

Fredrik Lindegren säger att han tycker att det samiska perspektivet kom fram och att det fanns en ödmjukhet. Från början i projektet fanns kunskapsluckor som har gått från okunskap till mycket större klarhet. Och man kan också se det även i civilsamhället, det har skett en kunskapsförbättring och det är någonting som man från kommunens sida måste hålla vid och fortsätta att vara mån om och ta hand om säger han.

-  Det åtagandet som vi har tagit från ett kommunalt perspektiv är att fortsätta stötta Umeå sameförening och inte minst samiska veckan, säger Fredrik Lindegren.

Umeå sameförenings ordförande Michael Lindblad säger att det samiska perspektivet kom fram under 2014, men att det kunde ha varit mer. Invigningarna synliggjorde samer och frågan om ILO 169 kunde ha tagits upp under 2014. Han tycker också att man i Umeå kommun bör vara i  framkant vad gäller urfolksrättigheter, det skulle Umeå kommun ha gjort om de var modiga , men de är kanske inte lika modiga.

Thomas Vännström, ordförande i kulturnämnden, var och lyssnade på panelsamtalet och säger att på gott och ont så förändrades det samiska perspektivet i samhället. Det är en kunskapsprocess, det är många som har fått lära sig, man har fått en uppmärksamhet kring alla konflikter, allt från samisk kultur och samiska rättigheter till mark och landfrågor.

- Det som förvånade mig mest var faktisk rasistiska uttryck som jag inte hade väntat mig i Umeå. För jag trodde att folk var så välutbildade och kunniga, men det kom fram.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet: