Foto: Jörgen Heikki/ Sameradion & SVT Sápmi
Foto: Jörgen Heikki/ Sameradion & SVT Sápmi
Stuehkie/Stockholm

Sametinget slår larm om samiska språken

Josefina Lundgren Skerk: "Fortsätter vara akut hotade"
7:40 min

Idag lämnade Sametinget sin årliga rapport över de samiska språken till regeringen.
Lagstiftningen bidrar till en negativ språkutvecklingen, slås fast i rapporten.
Ordföranden i Sametingets språknämnd, Josefina Lundgren Skerk, beskriver situationen för de samiska språken som alarmerande.

Det är en dyster bild av situationen för de samiska språken som målas upp i Sametingets årliga rapport, som alltså idag överlämnades till regeringen.

-Språken fortsätter att vara akut hotade och ännu en generation går ut skolan och har förlorat sitt språk, säger Josefina Lundgren Skerk.

Vad är det största hindret för språkuvecklingen?
-Svag lagstiftning, bristande strukturer och lärarbristen, som är ett stort problem, säger Lundgren Skerk.

Sametinget pekar framförallt på att lagstiftningen idag inte möjliggör till fullständig utbildning på samiska och andra minoritetsspråk - en modell som används framgångsrikt i både Norge och Finland.

Även lagstiftningen som ger rätt till förskola, helt eller delvis på samiska, är svag och ger utrymme till olika tolkningar.

Sametinget vill därför se förändringar av lagstiftningen, men föreslår även en stipendieordning för att stimulera både lärare och vårdpersonal att vidareutbilda sig i samiska.

Sametinget föreslår vidare:

  • fortsatt ekonomiskt stöd till samnordiskt språk- och resurscenter Giellagáldu
  • språkcentrum på nord- och lulesamiskt språkområde
  • unga samiska vägvisare som informerar i skolor
  • en övergång från språkarbete via projekt till ordinarie verksamhet.

Sameminister Alice Bah Kuhnke var den som tog emot rapporten och hon delar bilden av den negativa utvecklingen för de samiska språken - men hon poängterar att regeringen är medveten om problemen och hon försäkrar att de jobbar med flera olika åtgärder.

-Mycket av detta berör utbildningsfrågor och därför har vi samråd mellan departementen för hur vi ska bereda frågorna och flytta fram positionerna.

Jörgen Heikki, Stuehkie/Stockholm
jorgen.heikki@sverigesradio.se
SR Sameradion & SVT Sápmi

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".