Gunilla Svantorp (S) sitter i riksdagens utbildningsutskott. Foto: SR Sameradion
1 av 2
Gunilla Svantorp (S) sitter i riksdagens utbildningsutskott. Foto: SR Sameradion
Sameskolan i Tärnaby. Foto: Sameradion & SVT Sápmi
2 av 2
Sameskolan i Tärnaby. Foto: Sameradion & SVT Sápmi
Ruoŧŧa / Sverige

Sameskolan får ordna fjärrundervisning

Odd Willenfeldt: Behovet är omättligt
2:25 min

Sameskolan ska få bedriva fjärrundervisning i samiska, det har riksdagen nu slagit fast. Målet är att kunna erbjuda modersmålsundervisning till kommuner där lärare saknas.

Odd Willenfeldt är rektor på sameskolan i Tärnaby, och han hoppas att beslutet gör det möjligt för fler barn att läsa samiska.

– Behovet är omättligt i dagsläget, så vi hoppas att vi ska få bygga upp en ordentlig organisation för det här, säger han.

Enligt de nya reglerna har sameskolan rätt att bedriva fjärrundervisning, till exempel för att erbjuda modersmål på orter där det saknas lärare. Skolan i den kommunen betalar då sameskolan för tjänsten.

Det här är något som sameskolan redan idag erbjuder i liten skala – men nu får man också lagen på sin sida.

Socialdemokraternas Gunilla Svantorp sitter i riksdagens utbildningsutskott.

– Det handlar ju om att vi ser att sameskolan har lärare som är utbildade i samiska, som övriga Sverige har behov av. Då måste man ju ta vara på de människorna som ändå har den utbildningen som andra efterfrågar, säger hon.

Odd Willenfeldt i Tärnaby välkomnar att sameskolorna och Sameskolstyrelsen nu får en tydligare roll att samla samisk fjärrundervisning.

– Som jag ser det är det nästan en nödvändighet att Sameskolstyrelsen får en central roll i utbyggnaden av fjärrundervisning i samiska, därför att man har personalresurser och man har kontakt med andra lärare.

Vilka möjligheter har sameskolan att utöka fjärrundervisningen?

– I dagsläget är tillgången på lärare den största haken, men får vi börja arbeta med det här kan vi ju också integrera en vanlig lärartjänst med fjärrundervisning. Det innebär att lärare som kanske jobbar tio-femton procent kan få hundra procent. Och det innebär ju att man kan bo kvar i exempelvis Karesuando och ha ett hundraprocentsjobb, som man kanske inte skulle ha annars.

De nya reglerna för fjärrundervisning börjar gälla den 1 juli i år.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".