Jokkmokk

Stora förväntningar på att Nordenskiöldsloppet ska köras igen

För 130 år sedan vann Pavva-Lasse Tuorda en av de första skidtävlingarna i världen, Nordenskiöldsloppet mellan Jokkmokk och Kvikkjokk. Han åkte 22 mil på drygt 21 timmar.

Nu planerar Jokkmokks kommun att åter igen köra skidtävlingen. 

För 130 år sedan åkte man 22 mil i ospårad djupsnö för att visa att det är möjligt att åka så långt på så kort tid och nu ska tävlingen Nordenskiöldsloppet återupptas och köras om två år. Tävlingen går mellan Jokkmokk och Kvikkjokk fram och tillbaka. Jokkmokks kommun har redan fått in 300 intresseanmälningar till loppet.

- Det är ett lopp som har en sådan unik och spektakulär historia och det är en fantastisk idrottsprestation de gjorde 1884 så det vore otroligt roligt att skapa det igen här, säger projektledaren Sandra Cerboni.

Orsaken till att loppet kördes då för 130 år sedan var att folk inte trodde att det var möjligt att åka skidor så fort som Pavva-Lasse Tuorda och Anders Rassa hade gjort under polarexpeditionen på Grönland. En tävling anordnades i Jokkmokk och Pavva-Lasse Tuorda vann. En av hans efterkommande Roger Rimpi tycker att det är roligt att loppet uppmärksammas igen och att det betyder mycket för släkten.

- Om du inte vet var du kommer ifrån och vad dina förfäder har åstadkommit, då vet du inte själv vad du borde göra, säger Roger Rimpi.

I skidspåren i Jokkmokk tränar Anna Rimpi och även om hon är långloppsåkare så är hon inte säker på om hon ska delta i Nordenskiöldsloppet.

- Jag tror det kommer bli väldigt intressant att dels se hur många som faktiskt står på startlinjen när det bär av och vilken typ av personer som startar, det kommer nog vara en väldigt stor mix, säger Anna Rimpi.

Är du sugen på att ställa upp?

- Nej, inte direkt sugen, men det är länge kvar till 2017, man ska aldrig säga aldrig. 

Roger Rimpi säger sig inte känna av någon press att delta.

- Det är 25 år sedan jag åkte skidor men man vet aldrig, det är ju två år kvar till start, kanske jag deltar. Om de gör deletapper på 15 kilometer, då kanske jag ställer upp, skrattar Roger Rimpi. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista