Maxida Märak
Maxida Märak. Foto: Mattias Ahlm
Sommar i P1

Maxida Märak sommarpratar i P1

Maxida Märak: Jag väljer att göra något för mitt folk
5:19 min

Artisten Maxida Märak är en av sommarpratarna i årets upplaga av det prestigefyllda radioprogrammet Sommar i P1.

Klockan 13.00 idag presenterades listan på de sommarpratare som kommer höras i radio med start på midsommardagen. Bland de 59 sommarvärdarna finns den 26-åriga artisten och jojkaren Maxida Märak från Jokkmokk.

Märak har under de senaste åren bland annat medverkat i teveprogrammet Sápmi sessions, i radioteatern Dagbok från Gállok och på en skiva med Downhill bluegrass band. Hon har också jojkat på den officiella låten till skid-VM 2015 och som skådespelare turnerat med Giron Sámi Teáhter.

 – Jag ska ta tillfället i akt och föra mitt folks röst och tala om det som jag och många fler lever i idag, säger Märak till Sameradion & SVT Sápmi.

Maxida Märaks sommarprogram sänds torsdag den 30 juli.

Bland övriga sommarpratare märks bland andra musikern Kalle Moraeus, som för ett par år sedan berättade om sina samiska rötter i SVT-programmet Vem tror du att du är. Hans sommarprogram hör du den 24 juni.

En annan av årets sommarpratare är Hans Mosesson, som spelade polischef i den samiska filmen Den femtonde hövdingen 1992 - även om han på senare år kanske mest är känd som reklamkaraktären ICA-Stig.

Det första sommarprogrammet sänds på midsommardagen 20 juni, och det sista den 16 augusti.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".