Gurpi - en samisk gourmetklättrare

Gurpi är renfärs inlindat i en fetthinna från renens våm som sedan röks. En läckerhet som nu ska erövra matvärlden via Slow Food. Helena och Peter Andersson från Grövelsjön i Dalarna lagar gurpi i stekpanna över öppen eld.

Läs mer och se recept på gurpi på det samiska brödet gáhkku hos P4 Dalarna.

Slow Food är en internationell rörelse för bevarandet av lokal och traditionell matkultur. En Presidiaprodukt utfärdas av den internationella Slow Food-rörelsen för att bevara produkter som är utrotningshotade för framtiden. Presidiaprodukter ska ha utsökt smak och kvalitet samt produceras i liten skala enligt traditionella metoder. Suovas - rökt reninnanlår, är sedan 2003 utvald som en Presidiaprodukt av Slow Food. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista