#girjasmotstaten

Samerna är lappar när staten pläderar

2:46 min

Språkbruket från statens sida har upprört många under Girjasrättegången, och artisten Sofia Jannok sällar sig till skaran kritiker, efter att under gårdagen ha lyssnat på statens slutanförande i Gällivare tingsrätt.

- Man säger inte neger och zigenare, så säger vi inte lapp och det tycker jag man skulle kunna hålla sig till, säger Sofia Jannok.

Under de senaste veckornas förhandlingar här i Gällivare tingsrätt har statens företrädare blivit kritiserade av ett stort antal forskare, för att bland annat använda ett omodernt språkbruk - för att man använder ordet lapp i rätten.

- Det är så mycket värre än vad jag någonsin kunnat föreställa mig. Han går på det att vi inte har samma rätt som en svensk, men han använder ordet lapp versus nybyggare. Och att en lapp skulle haft rätt om vi blivit bönder allihopa.

Hur ser du på hur statens företrädare uttrycker sig?

- Vi vet att ordet lapp, att det avråds från att använda det svenska akademins senaste upplaga, så jag tycker det är jättedåligt av ombuden här att använda ett så omodernt språkbruk, det säger Sofia Jannok efter att ha lyssnat under dagen.

Men justitiekansler Anna Skarhed som företräder staten menar att det inte är avsett som något kränkande.

- Det är nu en redovisning på grund av den fråga vi har att svara på här så måste vi redovisa den historiska bakgrunden och där finns då lappskatteland och lappar i olika dokument och det är därför det ordet används.

Men nu fick ni ju kritik för ett rasbiologiskt språkbruk av 59 forskare, hur ser du på den kritiken?

- Jag tycker de tar i så att de inte blir seriösa riktigt, för det är självklart inte det här är något rasbiologiskt. Det är ju inte det det är frågan om. Men det tycker jag är fel att säga att staten för in något rasbiologiskt i detta om man använder ordet lapp i de här sammanhangen när vi berättar om gamla dokument, säger justitiekansler Anna Skarhed.

- Jag tycker mer det låter som man bara vill använda lapp och bara knyta det till en näring och nomad. Det tyder väl mest på en okunskap från ombuden sida att tolka gamla lagar med samma okunskap som tyvärr rådde då. Att man liksom fortsätter i samma anda som för hundra år sedan och pratar om lappar som ett mindre värdefullt folk som inte hade någon rätt att äga, säger Sofia Jannok.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista