Jiemtie / Jämtland

Samisk konst banar väg till finkulturen

Konstnären Niklas Blindh från Funäsdalen ställer just nu ut sina tavlor på en av Jämtlands finaste sommarutställningar och han är stolt. 

- Renar har man ju målat sen man kunde gå, det har jag tecknat jämt, så det kan man rätt bra. Sen tror jag att ju mer du är ute med renarna, och ju mer du lever med dem, så blir det ganska enkelt att få dem i rätt miljöer och få dem mer levande.

På Jämtlands mest kända sommarutställning på Rödön håller den samiska konstnären Niklas Blindh utställning, som hade invigning under midsommar. Utställningen betyder nu att han tagit sig in i de fina salongerna i Jämtland.  

- I och med att jag jobbar med renskötseln på heltid och det alltid har legat mig varmast om hjärtat, och ibland lite för varmt, så har man haft lite svårt att hantera alla känslor och allt som inte har gått så bra jämt. Det var lite därför jag började med konsten, att en gång få ur mig sånt som jag behövde få ur mig.

Han har arbetat med utställningen i sammanlagt ett år. Nu mot slutet har han arbetat dag som natt så att alla målningar hunnit bli färdiga. 

- Ja, det betyder jättemycket, som jag förstår. Det har varit många fina konstnärer som har haft utställningar här innan mig. Att jag skulle komma hit har varit ett ouppnåeligt mål, men det känns väldigt fint att komma hit, säger Niklas Blindh.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista