Stiftet medger att det finns brister

1:38 min

Härnösands stift har inte lyckats organisera det samiska arbetet så att det fungerar. Ann-Charlotte Sandelin Jonsson, stiftsdirektör i Härnösand, vill inte gå med på att stiftet är helt utan samisk verksamhet, men medger att det finns brister gällande det samiska arbetet.

- Jag kan inte uttala mig om vi haft för dålig kompetens. Det som vart en insikt om egentligen under utbildningen, är att det handlar ju inte bara om språkfrågor men det är urfolksfrågor i detta som vi måste stärka brett i församlingarna, som möter den här gruppen, säger Ann-Charlotte Sandelin Jonsson.

När Härnösands stift planerade det flerspråkiga arbetet så skulle vara lika för alla minoritetsspråken finska, samiska och teckenspråk. Varje språk skulle ha en halvtidstjänst för att samordna och utveckla det samiska kyrkolivet i stiftet. Nu medger stiftsdirektörn att språken har för olika förutsättningar för att behandlas lika.

Den enda samiska verksamheten i Härnösands stift just nu är pengar till olika verksamheter, som samiska konfirmationslägret och kyrkotidningen Daerpies Dierie. Mänskliga resurser är det värre med.

Centrat för samiskt kyrkoliv fanns i Mörsil, vid Västra Storsjö församling, men den anställde flyttade till annan ort och har stått utan resurser nästan ett år.

Nu pågår en översyn av den flerspråkiga verksamheten i stiftet. Medan det sker är ansvarig för samiska kyrkoliv själva stiftsdirektörn i Härnösand, Ann-Charlotte Sandelin Jonsson. Hon är ny i tjänsten sen januari och har svårt att svara på många av frågorna hon får. Att det sannolikt blir samarbete med Östersunds församling i framtiden och att man ser efter en tydligare samisk samarbetspartner lägger hon inte lock på.

- Att minoritetsspråken inte längre kan behandlas lika är också på det klara.  Därför behöver vi se över vårt främjande av det flerspråkiga arbetet. Det finns olika insatser att göra inom de olika grupperna. Det behövs olika punktinsatser för olika grupper och det ska vi ta med i budgetprocessen, säger Ann-Charlotte Sandelin Jonsson, stiftsdirektör i Härnösand.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista