Kallak

Länsstyrelsen Norrbotten ser jobbfördelar med Kallak

En gruva i Kallak kan ge 560 nya jobb till Jokkmokk skriver Länsstyrelsen i ett yttrande till regeringen. Men Tor Lundberg Tuorda tror det kan bli fler jobb som försvinner än som kommer till då rennäringen i området hotas. 

Länsstyrelsen i Norrbotten gör i en skrivelse till regeringen bedömningen att gruvbrytning i Kallak skulle ha samhällsekonomiska fördelar i form av nya jobb till regionen. 

Landshövding Sven-Erik Österberg  och länsrådet Johan Antti som underteckna skrivelsen framhåller att Länsstyrelsens bedömning är att det skulle ge 560 jobb under driftsperioden till Jokkmokk. De skriver samtidigt att "rennäringen lär dock tappa arbetstillfällen". Och för länet som helhet skulle det ge 580 under driftsperioden. Den beräknas till 14 år för Kallak Norra ytterligare 23 år i Kallak Södra. 

De bedömer att befolkningsminskningen i Jokkmokk kommun skulle bromsas upp, men inte bli varaktig. 

De beräknar att den beskattningsbara förvärvsinkomsten skulle öka med 220 miljoner under år 4-16, något som skulle stärka de kommuner där arbetskraften är folkbokförd med ca 50 miljoner.

I yttrandet säger de samtidigt att "det viktigt att understryka att prognosen ej tar i beaktande potentiellt negativa sysselsättningseffekter för framförallt turism- och rennäringen som en eventuell gruvetablering skulle få".

Samt att "en framtida gruvdrift kommer dock på ett påverka rennäringen på ett betydande sätt, varför hänsyn till det måste tas i den fortsatta handläggningen". 

Antigruvaktivisten Tor Lundberg Tuorda är mycket kritisk till att det kommer att jobbtillfällena faktiskt kommer att åka då han hänvisar till att rennäringen kommer att förlora många arbetstillfällen istället. 

– Det är otroligt dåligt. De skriver att "rennäringen lär dock tappa arbetstillfällen". De skriver inget om hur många som är hotade. Det är en hel sameby primärt. Fullt utbyggt blir det här mycket större, betydligt många fler som tappar jobben och försörjningen. Det är en näringsgren som har funnits här i tusentals år egentligen, då man haft renen i fokus, som riskerar att försvinna bara för de här gruvjobben, säger Tor Lundberg Tuorda som grundat nätverket Gruvfritt Jokkmokk. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista