Årets Riddu Riđđu är i full gång

1:24 min

I gårkväll var det dags för den 24 Riddu Riđđu-festivalen och i år lägger man stor vikt vid ungdomsaktiviteterna.

I måndags så började årets Riddu Riđđu, som hålls i Manndalen i Norge. Under invigningen så bjöds det på beställningsverk av Arvvas sápmi och ChirgilChin från ryssland , strupsång, joik och blues. Kristina Henriksen som är Riddu Riđđus styreleder säger att förutom alla artister så är hon glad för årets ungdomssatsning.

- Jag tror att årets Riddu blir en kämpe festival och det är ett väldigt spännande program som är till för alla och det är aktiviteter hela dagen för människor i alla åldrar och jag tror att det bådar gott med de människorna som har redan kommit. Festivalen började i måndags och med det fina vädret så hoppas jag att flera blir inspirerad av att komma hit, säger Kristina Henriksen.

Årets Riddu Riđđu började i måndags, vad kan du peka ut som är speciellt för i år?

- Jag vill gärna nämna ungdoms workshopen eller ungdomsprogrammet som vi har i år, som för första gången är ett gemensamt arrangemang med ett gemensamt program som bara har kulturell och politisk sida, tidigare har det varit 2 olika delar av programmet och till Riddu kommer urfolksungdomar från hela världen och dom möts och blir vänner för livet , antingen blir dom konstnärer eller politiker så knyter dom kontakter med varandra.

- Men kulturprogrammet är väldigt spännande och det som också var med i 2015 invigning av Riddu Riđđu ett beställningsverk med den samiska gruppen Arvvas och ChirgilChin som är ett resultat från en ungdoms workshop från många år sedan där Sara Marielle Gaup Beaska mötte killarna från gruppen CirgilChin, säger Kristina Henriksen som är styreleder för årets Riddu Riđđu. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista