#sameminnen

1985: Sápmis första landskamp

5:11 min

I sommar är det 30 år sen Sápmi spelade sin första landskamp i fotboll.

Den 18 juli 1985 är en historisk dag för Sápmi. På den dagen, för nästan precis 30 år sen, spelade det samiska fotbollslandslaget sin första landskamp. 

Motståndare var Åland, och förutsättningarna var inte de bästa. Det samiska landslaget hade inte många dagar på sig att träna inför matchen och motståndarna var på hemmaplan, i åländska Mariehamn. 

Matchen slutade med förlust och 4-2 till Åland men Kalle Tjäder, som gjorde Sápmis båda mål, var ändå nöjd.

– Det kändes underbart. Första gången i en sån här landskamp och så får man göra första målet, det hade jag inte räknat med, sa Tjäder till Sameradion efter den historiska matchen. 

Året därpå, 1986, möttes Sápmi och Åland igen och den här gången spelade Sápmi på hemmaplan i Kautokeino. Omkring 2000 personer var då i publiken, och Sápmi fick revansch med 2-0.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista