Lars Wilhelm Svonni. Foto: Sophia Rehnfjell/ Sveriges Radio Sameradion
Lars Wilhelm Svonni. Arkivfoto: Sophia Rehnfjell/ Sveriges Radio Sameradion

Nytt samiskt parti vill ha folkomröstning

1:23 min

I lördags startades ett nytt samisk parti i Arvidsjaur. Målet är att få till en folkomröstning för lika rättigheter för alla samer.

Lars Wilhelm Svonni, som är en av dom som har tagit initiativ till att starta partiet, var nöjd med att det kom mycket folk till mötet.

- Det känns bra, för det visar att man bryr sig.

Arbetsnamnet för partiet är "Samiska folkomröstningspartiet", något som Lars Wilhelm Svonni menar beror på att Sametinget inte orkar skapa en acceptabel rättighetssituation för alla samer.

- Då måste vi ju fråga den samiska väljarkåren, vad vill ni att vi ska göra?

En folkomröstning om ja eller nej till samisk rätt för alla samer tycker han borde kunna skicka ett budskap till Sametinget, regering och riksdag.

- Vi klarar inte av den här situationen, vi vill ha ett bättre läge för alla samer, säger Lars Wilhelm Svonni.

För att partiet ska kunna ställa upp i Sametingsvalet, så måste det få minst 50 personer som stödjer en uppstart av partiet.

Kristina Larsgren var också med och startade partiet i helgen, som alltså satsar på att ställa upp i nästa sametingsval.

- Det är inget annat parti som kört det här med samisk folkomröstning och det är därför idén kom om att starta ett nytt parti.Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista