Rádio Sápmi

Arne Müller om planerade Laver-gruvan: En fattig fyndighet

9:31 min

Laver i Älvsbyns kommun är det största nya gruvprojektet just nu i norra Sverige. Enligt gruvexperten Arne Müller är det låga halter koppar i malmen som gruvbolaget Boliden planerar att bryta. 

Det är ett jätteprojekt med europeiska mått mätt, man har tänkt bryta 36 miljoner ton malm per år, säger Arne Müller, journalist på SVT och expert på gruvfrågor, om det planerade dagbrottet i Laver. 

Arne Müller berättar att den planerade brytningen i Laver är typiskt för liknande gruvprojekt just nu, det är fyndigheter som innehåller lägre metallhater, de har tidigare ratats och för att det ska bli lönsamt krävs det att man bryter i stor skala och oftast i dagbrott, men man tror sig ska lyckas med nya tekniska metoder och förhoppningsvis stigande metallpriser. Allmänt sett innebär dagbrott större ingrepp i naturen.

- Det får miljömässiga konsekvenser, dels blir det ganska stort och i vissa fall väldigt stora ingrepp i naturen och sen får man väldigt stora mängder avfall som i sig innebär en risk, säger Müller.

Till Sameradion & SVT Sápmi säger ordförande i Semisjaur-Njargs sameby att han tror att frågan om Laver går vidare till regeringen.  Hur troligt skulle du säga att regeringen bifaller eller avslår ansökan om bearbetningskoncession i Laver?

Det vågar jag inte säga, men det jag kan säga är att det här kommer att bli en väldigt viktig fråga för regeringen i flera omgångar. Just nu är det tre mål som regeringen har på sitt bord där rennäringen ställs mot gruvnäringen, Stekenjokk i Vilhelminafjällen, EVA-fyndigheten i Glommersträsk och Kallak utanför Jokkmokk. Till det kommer Laver att läggas, det kommer bli intressant att se hur man gör med avvägningen mellan rennäringsintressena och gruvintressena. Det enda beslut som finns tidigare är rörande Rönnbäcken, där den förra regeringen bedömde att gruvan går före, säger Arne Müller.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista