Jiemtie/Jämtland

Naturbete, ett sätt att rädda urfolk

Palmoljan i vissa djurfoder som tillverkas av Lantmännen skövlar regnskog och tränger undan urfolk i Sydostasien. I Slåtte i Jämtland betar bonden Anders Jörgensens kor endast på naturbete. Han anser att det är viktigt att tänka klimatsmart och ekologiskt.

Regnskog i Sydostasien skövlas och palmoljeplantager planteras. Urfolk trängs undan och i Sverige innehåller vissa djurfoder palmolja. Bonden Anders Jörgensen, som endast låter djuren gå på naturbete, är medveten om klimatet och tycker att det är fel att andra människor får lida när någon annans levebröd ska stärkas.

- Nej men det är helt vansinnigt att det är på det viset att dom ska skövla för att tjäna massa pengar på det här, det är jättekonstigt, säger han.

Anders Jörgensen har fullt upp på hösten och traktorn går på högvarv samtidigt som korna är ute på bete. Han kör höbalar som hans köttkor ska ha till vintern. I tillägg till naturbetet får hans kor endast mineralfoder, för att det är livsnödvändigt. Mineralfodret innehåller inte palmolja enligt fodertillverkaren Lantmännen. 

- Det är när man håller sig till närproducerat då slipper man sånt där, säger Anders Jörgensen.

Han låter också korna gå på naturbete för att köttet ska smaka bra och för att han ser att djuren mår bra.

- När korna mår bra, mår man själv också bra, det känns bra när man ser att de myser. På vintern har vi öppna ligghallar och stora rasthagar och då går de ut och in som de vill. Vintertid får de rundbalarna som vi skördar på sommaren, säger Jörgensen.

Som vi tidigare har berättat har en sameby i norra Jämtland, Jijnevaerie sameby, reagerat på att renfodret innehåller palmolja. De vill inte vara en del i att andra urfolk trängs undan. De kräver att fodret inte ska innehålla palmolja. Lantmännen är medvetna om kritiken och anser det är bra att människor reagerar. Och i samband med renfoder kritiken från Jijnevaerie sameby sa Lantmännens hållbarhetschef till Sameradion & SVT Sápmi att produktutvecklingen tar tid.

- Produktutveckling tar ju ett tag. Man måste titta på både kvalitén på själva fodret och att det är näringsmässigt rätt sammansatt, så det är inte bara att byta ut, säger Claes Johansson som är hållbarhetschef hos Lantmännen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio