Urfolksstatus för kvänerna är en politisk fråga

6:50 min

Att veta vilket folk som räknas som urfolk är inte enkelt. Flera organisationer har gått ihop för att kräva urfolksstatus för kvänerna.

- Man kan inte skicka in en ansökan om att få status som urfolk. Det finns inget organ som kan ge den statusen. Det är en politisk process man måste igenom och som även maorier, inuiter och andra har gjort i sina länder, säger direktören för Gáldu, Laila Susanne Vars. 

Gáldu är ett kompetenscenter för ursprungsfolk. Där säger de att det finns ingen offentlig, antagen definition om som vad som krävs för att få statusen som urfolk och heller inget organ som kan ge ett folk den statusen. 

- Det är en lång politisk process som sker på flera plan. Jag ser nu att kvänerna definierar sig som ursprungsfolk och det är deras ensak. Det kan vara början på en sådan process att man börjar med egendefinition. 

- Hur blir man godkänd som ursprungsfolk då? Kan man ansöka?

-
Man kan inte skicka in en ansökan om att detta. Det finns inget organ som kan ge den statusen. Det är en politisk process som även maorier, inuiter och andra har gjort i sina länder, säger Laila Susanne Vars. 

Det finns urfolk som aldrig fått den statusen av staterna där de bor, men som andra anser vara urfolk. 

Martinez Cobo utredde ursprungsfolkens rättigheter på 80-talet och hans definition är den som idag används när man talar om urfolk. Han konstaterade att det fanns vissa gemensamma kriterier för att få status som ursprungsfolk, även om de inte är bastanta. 

- Först är det egendefinition, sen är det state(r)n(a) som ska ge ett erkännande och även andra ursprungsfolk har något att säga till om, berättar Vars. 

Cobo-definitionen innehåller vissa kriterier för att räknas som ursprungsfolk. 

• Att man upplevt ockupationen av förfäders landområden, eller åtminstone delar av dem.
• Att man bott i områdena innan statsbildning. Gemensamma anor med de ursprungliga människorna i dessa länder.
• Kultur i allmänhet, eller i specifika manifestationer (såsom religion, lever i klan-system, medlemskap i en inhemsk gemenskap, klädsel, försörjningsmöjligheter, livsstil, etc.)
• Språk: Oavsett om de används som det enda språket eller som hemmaspråk eller inom familjen, eller som den viktigaste språket.
Om språket försvunnit och det finns särskilda historiska orsaker till detta, så ser man bort från detta. 
• Bosättning i vissa delar av landet, eller i vissa regioner i världen

När Norge skrev under ILO-169 så konstaterade staten att de enbart har en ursprungsfolk. Det var samerna, även om kvänerna finns även i Norge. Mycket för att man ansett att de kommit från finska sidan. 
- Jag vill inte säga om kvänerna är en ursprungsbefolkning eller inte, men kan se att de sliter med vissa av de kriterier i Cobo-definitionen. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet: