Nöörje / Vuodna / Norga

Pedersen klar för landslaget

2:28 min

Den före detta samiska landslagsspelaren June Pedersen har blivit uttagen till ett annat landslag. 

June Pedersen, Piteå IF, är uttagen till det norska landslaget i fotboll till landskamperna mot Skottland och Kazakstan senare den här månaden.

– Det känns jättekul, äntligen. Man har ju väntat 30 år på den här möjligheten, så det var dags, säger hon till Sameradion & SVT Sápmi.

Pedersen har tidigare spelat med det samiska landslaget och 2005 var hon uttagen till det norska landslaget - men fick då inte tillfälle att spela.

– Jag var ju på bänken då och är uttagen igen nu tio år efteråt, så det känns kul. Man blir kanske bättre med åren, men tio år måste vara nytt rekord, säger Pedersen.

Den första prövningen med det norska landslaget blir en träningsmatch mot Skottland på bortaplan den 17 september. Därefter följer EM-kvalet mot Kazakstan den 22 september, också det på bortaplan. 

– Formen är bra. Vi är ju mitt i säsong själva och det har ju gått jättebra så här långt, så självförtroendet och formen är precis som den har varit hela tiden. Det här ger mersmak, säger Pedersen.

June Pedersen har spelat sju säsonger i Piteå IF.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio