Giron/ Kiruna

Misstänkt tjuvjakt på ren i Norrbotten

Imorse hittade en renskötare i Talma sameby en ren som var skjuten. Renskötaren misstänker tjuvjakt och har anmält saken till polisen.

Det var Lars-Jon Allas som på torsdag förmiddag såg en massa korpar som cirkulerade. Han åkte dit och hittade en skjuten ren som hade stekarna bortskurna från kroppen. Enligt Allas ska renen ha blivit skjuten tidigt imorse eller sent igår kväll eftersom inga djur hade börjat äta på den. 

- Det är inga bra känslor man har när man hittar sånt här, säger Lars Jon Allas.

Saken är polisanmäld och polisen bekräftar att det kommit in en polisanmälan.

Men det är inte första gången renskötare i Talma får bevittna skjutna renar. Enligt Allas är det det vanligt att de hittar tjuvskjutna renar. Det händer även att man under sarvslaktsgärden ser att vissa renar blivit skjutna tidigare utan att dödas.

- Det är att våldföra sig på vår egendom, säger Lars-Jon Allas.

Polisen har på eftermiddagen varit och flugit i området för att göra en brottsplatsundersökning.

 - Vi skickade en patrull på brottplatsundersökning med civil helikopter. Vi har i nu läget inte lokaliserat renen och inte heller personer i området. Så just nu har vi inga uppslag att gå vidare med. Vi flög ut till den platsen vi fått lokaliserat åt oss efter lunchtid och anmälningen kom i förmiddags, säger Patrik Hellberg, vakthavande befäl Norrbotten polisen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio