Första professorn i samiska på sju år

1:57 min

Anställningen som professor i samiska vid Institutionen för språkstudier vid Umeå universitet har gått till Mikael Vinka. Något som glädjer Patrik Lantto på Centrum för samisk forskning.

Sverige har därmed, för första gången på sju år, en professor i samiska. Det här tycker Patrik Lantto, som är föreståndare för Centrum för samisk forskning är viktigt för samiskan.

- Det är viktigt, statusmässigt för ett ämne att man har en professor och det är väldigt bra att samiskan har det nu igen, säger Patrik Lantto.

Umeå universitet har inte haft någon professor i samiska sedan Mikael Svonni 2008 flyttade till Norge där det satsas mer pengar.

I samma veva flyttade också professorn i samiska vid Uppsala universitet till Norge för att forska om samiska språk, så den enda professorn som forskat i samiska har varit professorn i finsk-ugriska språk.

Fram till nu när rektorn på Umeå universitet alltså beslutat att Mikael Vinka anställs som professor i samiska vid Institutionen för språkstudier.

- Det är en statushöjning, en klar statushöjning när man har en professor. Det är något som är viktigt för ämnet i sig och det är ju vår viktigaste samarbetspartner här på Vaartoe Cesam så för vår del är det också väldigt bra att ämnet får mer uppmärksamhet, säger Patrik Lantto.

Att nu anställa en professor ska vara ett sätt för universitetet att få en starkare samisk profil och Patrik Lantto tror inte det varit samma fokus på ämnet under de år det saknats.

- Det är bra för all samisk forskning att det nu finns en professor i samiska vid Umeå universitet. Jag är bara jätteglad att det blev Mikael Vinka också för jag har mycket respekt för honom som person. Som forskare är han extremt kompetent så det känns som det blir en väldigt bra ledare för ämnesområdet, säger Patrik Lantto.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio